Dormit

articolul anterior articolul urmator

Femeile au tulburări de somn mai frecvent decât bărbaţii. Care sunt motivele

0
5 Dec 2019 15:51:26
Autor: Daniela Serb
Tulburările de somn afectează mai des femeile
Tulburările de somn afectează mai des femeile

Tulburările de somn afectează mult calitatea vieţii unei persoane. Potrivit unui raport cantitativ derulat în ianuarie 2017, 41% din români au dificultăţi în a adormi, somnul este întrerupt pe parcursul nopţii sau au dificutăţi de trezire.

Odihna insuficientă sau de proastă calitate înseamnă performanţă slabă, sănătate modestă, obezitate şi imunitate scăzută. Cu toate acestea, din zece persoane care suferă de tulburări de somn, doar una se tratează, potrivit unui studiu Deloitte, derulat la nivel internaţional. Iar tratamentul are loc episodic, respectiv numai în 29% din situaţii fiind utilizate medicamente sau suplimente.

Teama de dependenţă şi de efectele adverse îi ţine pe pacienţi departe de tratament, ca şi dificultatea de a găsi un produs care să se potrivească în toate situaţiile, de preferinţă naturist, potrivit dr. Lorena Petcu, medical lead consumer healthcare, Sanofi Romania & Moldova.

Potrivit cercetării realizate cu ocazia Zilei mondiale a somnului 2019, în şase ţări: Franţa, Australia, Italia, Japonia, Polonia şi SUA, femeile au dificultăţi de somn mai frecvent comparativ cu bărbaţii, fiind mai îngrijorate în ceea ce priveşte finanţele personale (41%), grijile legate de copii (32%) şi de asemenea sunt mai deranjate de parteneri, care se mişcă prea mult sau sforăie (24%).

Există diferenţe şi de la o categorie de vârstă la alta. În cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, două din cinci femei folosesc reţelele de socializare noaptea.

Între 25 şi 34 de ani, principala sursă de îngrijorare este locul de muncă, iar după 35 de ani finanţele reprezintă principala îngrijorare.

Femeile cu vârsta între 45 şi 54 de ani, din aşa-numita „generaţie sandwich”, sunt cele mai expuse tulburărilor de somn, dată fiind presiunea faptului că trebuie să aibă grijă atât de copii, cât şi de părinţii ajunşi la o vârstă înaintată.

Începând de la 55 de ani, sănătatea acaparează gândurile din timpul nopţii.

În cazul bărbaţilor, cele mai frecvente motive de tulburare a somnului sunt finanţele personale (33%), stresul (29%), problemele de sănătate (22%) şi copiii (18%).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările