Insomniile de vară, de două ori mai dăunătoare pentru ten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nopţile albe, asociate cu o expunere prelungită şi neprotejată la soare în timpul zilei, conduc la o îmbătrânire prematură a pielii FOTO Shutterstock
Nopţile albe, asociate cu o expunere prelungită şi neprotejată la soare în timpul zilei, conduc la o îmbătrânire prematură a pielii FOTO Shutterstock

Somnul insuficient grăbeşte îmbătrânirea pielii, la fel şi expunerea la soare, confirmă studiile. De altfel, este suficientă o singură noapte albă sau cu numai câteva ore de somn pentru ca semnele să se vadă pe faţă.

Am constatat cu toţii: după o noapte albă, tenul nostru este mat, parcă mai puţin elastic şi poartă urmele încercării de a aţipi măcar câteva minute. Şi nu este doar o senzaţie personală, nici o problemă de moment. Un studiu realizat de specialiştii de la Spitalul Universitar din Cleveland, Ohio, (la comanda institutului Estée Lauder) a confirmat că lipsa somnului sau somnul scurt şi prost influenţează într-o mare măsură procesul de îmbătrânire a pielii.

Dacă efectele somnului insuficient asupra sănătăţii au fost demonstrate de nenumărate studii până acum (risc de obezitate, de diabet, de anumite tipuri de cancer), efectele asupra tenului nu fuseseră cuantificate ştiinţific.

Oamenii de ştiinţă americani au analizat însă efectele somnului insuficient asupra pielii a 60 de femei cu vârste între 30 şi 49 de ani. Concluzia a fost una deloc surprinzătoare: femeile care suferă de insomnie sau de alte tulburări de somn (apnee în somn, somnambulism etc.) au pielea mai puţin elastică, mai laxă, cu riduri mai proeminente mai ales pe frunte şi la colţurile ochilor, şi, evident, cu cearcăne accentuate.

De asemenea, nu mai există urmă de tăgadă că expunerea la soare grăbeşte şi ea, suplimentar, îmbătrânirea pielii. Aşadar, vara, perioada cu cele mai multe insomnii, dar şi cu nopţi albe voluntare (pierdute în discoteci sau în baruri) ne expunem, practic unui risc dublu de îmbătrânire prematură a tenului.

Totuşi, acelaşi studiu al cercetătorilor americani arată că dacă dormim bine vara (în jur de şase-şapte ore pe noapte, fără întreruperi, fără treziri nocturne), în organism se activează o serie de mecanisme care favorizează regenerarea pielii pe parcursul nopţii. Astfel sunt, practic, atenuate efectele factorilor care o agresează în timpul zilei, cum sunt radiaţiile ultraviolete, poluarea, fumul de ţigară, dar şi cosmeticele cu substanţe dăunătoare.

Citeşte şi: 

5 greşeli frecvente care îţi îmbătrânesc pielea prematur

Multe dintre obiceiurile noastre de îngrijire a pielii sunt, de fapt, nocive şi grăbesc apariţia ridurilor, atrag atenţia specialiştii. Sunt însă câteva lucruri pe care le poţi face cu uşurinţă pentru a combate îmbătrânirea prematură a tenului.

Ce să faci azi ca să fii tânăr şi peste 10 ani

Cât de bine mâncăm şi cât de multă mişcare facem astăzi sunt factori care influenţează modul cum înaintăm în vârstă. Pentru a ne simţi cel puţin la fel de bine ca acum şi peste 10 ani, trebuie să acţionăm rapid.

Dieta care scade inflamaţiile şi încetineşte îmbătrânirea

Nivelul crescut al inflamaţiilor în organism, cauzat, în mare parte, de stilul de viaţă haotic, este responsabil şi pentru îmbătrânirea prematură. Dar inflamaţia şi, deci, îmbătrânirea înainte de vreme pot fi combătute cu ajutorul dietei.

Tinerele au pielea mai sensibilă şi mai stresată decât mamele lor. Cum ar trebui să-şi îngrijească tenul zi de zi

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite