Lipsa somnului afectează imunitatea. Ce alţi factori se mai adaugă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul imunitar este cel care ne păzeşte de infecţiile care pot pătrunde în organism. Alături de o dietă inadecvată, lipsa somnului slăbeşte organismul în lupta cu boala.

Regimul alimentar sănătos furnizează organismului toţi nutrienţii de care are nevoie pentru a se repara, reînnoi şi pentru a lupta împotriva bolilor. Nutrimentele de bună calitate sunt esenţiale pentru fiecare parte a sistemului imunitar, dar mai sunt şi alţi factori care îl influenţează .

În lipsa somnului sistemul imunitar nu mai poate funcţiona la capacitate. Asta pentru că, în timp ce dormim, corpul  activează celulele care luptă împotriva infecţiilor, pe cele care repară, întineresc şi vindecă. Dacă nu dormim suficient, numărul acestor celule se diminuează, predispunându-ne la infecţii.

Stresul este un alt factor care distruge imunitarea prin faptul că, în perioadele stresante, glandele suprarenale eliberează prea mult cortizol care afectează răspunsul imun, mărind riscul de infecţii şi inflamaţii şi, potrivit unor studii, de diabet, cancer boli autoimune, îmbătrânire prematură şi artrită.

Tulburările emoţionale, depresia, anxietatea, atitudinea negativă asupra vieţii par să aibă un efect inhibitor asupra imunităţii. Studiile ştiinţifice arată în mod consecvent că persoanele optimiste au un sistem imunitar mult mai puternic.

Abuzul de antibiotice este un alt factor care alterează imunitatea. Utilizarea sistematică a antibioticelor dezechilibrează bacteriile benefice din intestin, cele care ajută la distrugerea invadatorilor.

Semnele unei imunităţi slăbite sunt oboseala, starea de indiferenţă. Infecţiile repetate, inflamaţiile oriunde în corp, reacţiile alergice, vindecarea înceată a leziunilor, diareea cronică, infecţiile fungice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite