Dormit

articolul anterior articolul urmator

Lumina de veghe creşte riscul de infarct. Chiar şi becul din stradă şi lumina Lunii pot fi dăunătoare

1
3 Nov 2019 08:53:19
Autor: George-Andrei Cristescu
Lumina în timp ce dormim reduce calitatea somnului FOTO Shutterstock
Lumina în timp ce dormim reduce calitatea somnului FOTO Shutterstock

Lumina slabă provenită de la Lună sau de la lămpile din stradă este dăunătoare, în timp ce expunerea la lumină puternică în timpul somnului poate creşet riscul de boli cardiovasculare fatale, atrag atenţia specialiştii.

Medici din Japonia susţin că lumina de veghe din dormitor este mai dăunătoare decât ne-am putea închipui, scrie dailymail.co.uk. În acest fel, creşte riscul de deces din pricina bolilor de inimă şi a atacului vascular-cerebral, potrivit aceleiaşi surse.

Aceştia mai spun că şi nivelurile scăzute de luminozitate provenite de la Lună sau de la lămpile din stradă care pătrund în dormitor pot fi suficiente pentru a ne face rău.

Nivelurile înalte de poluare luminoasă au dus la o creştere a aterosclerozei în cazul a 1.000 de persoane, bărbaţi şi femei, care au făcut parte dintr-un studiu desfăşurat pe durata a trei ani.

Una dintre teorii este aceea că lumina filtrată de pleoape reduce producţia de melatonină, hormon responsabil cu scăderea tensiunii arteriale şi a inflamaţiilor din corp.

„Am găsit o asociere clară şi semnificativă între intensitatea luminii din dormitor pe timpul nopţii şi progresul aterosclerozei, independent de factorii de risc cunoscuţi, inclusiv vârsta, obezitatea, fumatul, statusul economic, hipertensiunea şi diabetul“, a explicat Kenji Obayashi, coautorul raportului, care a fost publicat în revista ştiinţifică „Environment International“.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Smeritu Pahomie
3.11.2019, 15:56:28

...de aia securistii tineau detinutii politici cu lumina ziua si noaptea sa-i termine la anchete si "re-educarea" comunista....

+1 (3 voturi)