Motivul din cauza căruia ni se face somn după o masă copioasă. Ce este „food coma“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porţiile mici şi mestecatul corect ne pot feri de somnolenţa de după mesele copioase FOTO Pixabay
Porţiile mici şi mestecatul corect ne pot feri de somnolenţa de după mesele copioase FOTO Pixabay

Combinaţiile grele de alimente de la mesele festive, când suntem tentaţi să gustăm din multe preparate, cantitatea de alimente pe care o mâncăm într-un timp relativ scurt şi mai ales modul incorect în care mestecăm alimentele sunt principalii factori care ne ”fură energia”, dând de lucru sistemului digestiv, a explicat nutriţionistul Ramona Duna.

Din nefericire nu putem anula definitiv acest efect, dar putem să diminuăm intensitatea.  Somnolenţa care ne cuprinde imediată după un festin este influenţată în mod direct de cum, ce, cât şi când măncăm, a spus Ramona Duna la Digi24.

Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina - hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conţin acest triptofan şi nu este singurul vinovat de această stare de somnolenţă postprandială, care se mai numeşte şi food coma Ramona Duna

Cum putem diminua starea de somnolenţă? Având grijă să mâncăm porţii mici de alimente, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidraţi. Copiilor li se dă, de pildă, acel pahar cu lapte cald în asociere cu miere tocmai pentru a induce acea stare de somnolenţă. Deci, e foarte important cu ce combinăm acest tip de elemente, mai ales cele proteice, care se digeră foarte greu, cum este carnea de vită, de curcan, de pui. La acestea se adaugă nucile, seminţele. Întotdeauna să încercăm să avem partea de crudităţi, care conţin acel bagaj enzimatic ce ar putea să ajute digestia şi ar putea uşura acest proces, arată nutriţionista.

Prin urmare, combinarea alimentelor şi cantitatea lor reprezintă „secretul”. Este foarte tentant să mâncăm mult, să gustăm din toate preparatele la mesele festive. Dar în egală măsură nu trebuie să uităm şi de mecanismul de masticaţie, pentru că alimentele, dacă nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin şi vor solicita mai multă energie, ceea ce intensifică această stare de somnolenţă.

Apoi mai vine şi aportul de lichide, de alcool mai ales, care îngreunează şi mai mult acest proces, dă mai mult de lucru ficatului şi astfel ne trezim că suntem complet lipsiţi de energie şi nu ne mai putem ridica de la masă, subliniază Ramona Duna.

Cauzele somnolenţei după masă:

  • intoleranţe alimentare
  • disfuncţii tiroidiene
  • carenţe nutriţionale
  • anemie
  • disbioză intestinală
  • afecţiuni hepatice

Cum evităm somnolenţa după masă:

  • ridică-te de la masă înainte să te saturi
  • mestecă bine, nu grăbi mesele, semnalul de saţietate apare după 20 de minute
  • lasă pauze între mese şi gustări, evită să ronţăi 3-4 ore
  • ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare
  • evită combinaţiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiţi, mămăligă cu brânză
  • sunt recomandate alimente bogate în omega 3 (peşte gras, seminţe de in), orez brun, ouă, legume fibroase şi fructe tari
  • nu vă aşezaţi nervoşi la masă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Compromisiuni la masa de Crăciun. Cum îi împaci pe toţi prin reţete inedite de la Prăjiturela

Cum putem evita problemele digestive în perioada Sărbătorilor de iarnă

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite