O oră de somn în plus poate face diferenţa? Patru motive surprinzătoare pentru care ar trebui să dormim mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O oră de somn în plus poate face diferenţa în viaţa noastră
O oră de somn în plus poate face diferenţa în viaţa noastră

O oră de somn în plus poate face diferenţa în viaţa noastră? Mai mult decât ne putem imagina, sunt de părere experţii. Studiile făcute până acum arată că diferenţa în plus sau în minus poate influenţa sănătatea, dispoziţia, greutatea şi chiar viaţa sexuală.

În cazul în care dormim mai puţin decât ne este recomandat – adică sub 7 sau chiar 8 ore pe noapte – iată o listă de patru motive pentru care ar trebui să oprim computerul, să stingem luminile din cameră şi să mergem mai devreme la culcare, întocmită de specialiştii site-ului de ştiri medicale webmd.com.

1.O sănătate mai bună. Un somn de calitate peste noapte nu va feri automat sistemul imunitar de boli, dar studiile făcute arată că există o legătură între odihna insuficientă şi anumite probleme medicale precum bolile de inimă, atacul de cord, diabet şi obezitate.

În cele mai multe cazuri, riscurile de sănătate devin serioase după ani de zile. Un studiu în care s-au simulat efectele schimbării tiparului de somn în cazul a 10 muncitori tineri sănătoşi a arătat că, după câteva zile numai, trei dintre ei aveau niveluri crescute glucoză în sânge, fiind în stare de prediabet.

2.O viaţă sexuală mai bună. Potrivit unei cercetări conduse de Fundaţia naţională pentru somn, mai mult de 26% din persoanele participante au declarat că viaţa lor sexuală a avut de suferit din pricina oboselii. Există dovezi că, la bărbaţi, somnul deficitar se asociază cu un nivel mai scăzut de testosteron, deşi legătura nu este clară.

3.Riscuri mai mici de a suferi răniri. Statisticile arată că unu din cinci accidente auto din SUA se petrec din pricina oboselii la volan. În cifre, asta înseamnă un milion de accidente într-un an. Şi nu este vorba doar depre accidentele auto. Somnul insuficient te poate face vulnerabil în faţa acccindentărilor atunci când suntem în excursie sau chiar când tăiem legumele la bucătărie, atrage atenţia dr. Jodi Mindell, profesor de psihologie la Universitatea din Philadelphia.  

4.O stare de dispoziţie mai bună. Atunci când suntem obosiţi, suntem morocănoşi şi nesuferiţi cu cei din jur. Şi asta nu e tot. „Dacă nu dormim suficient nu ne mai putem ţine în frâu emoţiile. Suntem mai predispuşi să ne certăm cu colegii de serviciu, să izbucnim în lacrimi sau să începem să ţipăm incontrolabil“, conchide dr. Mindell.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite