Odihna din timpul zilei. Ce beneficii aduce şi ce riscuri implică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insomniacii se simt obosiţi în timpul zilei
Insomniacii se simt obosiţi în timpul zilei

Moţăiala de după-amiază restabileşte nivelul de energie şi vigilenţă. Medicii somnologi afirmă că odihna din timpul zilei poate fi o soluţie de a se păstra în formă pentru persoanele care nu dorm bine peste noapte.

Vesticii sunt obişnuiţi să se odihnească timp de opt ore, noaptea, însă în societăţile din est nu este neobişnuit ca episoadele de somn să survină şi în timpul zilei. Astfel, populaţia din regiunea tropicală obişnuieşte să tragă un pui de somn şi după amiaza, ca parte a rutinei zilnice, potrivit healthysleep.med. Deşi, în multe ţări aceste program nu este stabilit oficial, nu este, totuşi, neobişnuit ca birourile să se închidă pentru o oră sau două, în fiecare după-amiază.

Odihna de după-amiază coincide cu o scurtă pauză a stării de alertă a organismului, când bioritmul atinge un minimum, explică medicii somnologi.

Moţăiala durează între 30 şi 60 de minute şi urmează de cele mai multe ori unei mese îmbelşugate. Experţii mai spun că este în regulă să ne odihnim după-amiaza, atâta vreme cât nu există riscul să cădem într-un somn adânc din care să ne fie greu să ne trezim. Multe persoane care obşinuiesc să se odihnească după-amiaza susţin că în acest fel pot avea un randament mai bun în cea de-a doua parte a zilei şi către seară.

Medicii somnologi afirmă, la rândul lor, că odihna de după-amiază poate ajuta persoanele care au probleme cu somnul de noapte, însă acest obicei trebuie abordat cu precauţie pentru că există riscul ca insomniacii să schimbe somnul de noapte cu cel din timpul zilei şi să-şi înrăutăţească astfel situaţia.

În general însă odihna de după-amiază este benefică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite