„Microsomnul“ sau cum adorm şoferii la volan fără să ştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aţipitul sau „microsomnul” este un fenomen prin care o persoană adoarme pentru o perioadă scurtă de timp, 5-10 secunde, fiind răspândit mai ales în rândul bărbaţilor aflaţi la volan.

Potrivit agenţiei de ştiri BBC aproape jumătate din bărbaţii chestionaţi în privinţa aţipitului la volan au recunoscut că au avut episoade scurte în care nu căzut victime oboselii. Dintr-un total de 1.000 de oameni intervievaţi, 45% din bărbaţi au admis faptul că au aţipit la volan, faţă de aproape 22%, procentul întâlnit în rândul femeilor.

„Microsomnul” sau aţipitul este considerat „acel episod de somn foarte rapid care durează de la cinci la zece secunde”, în care creierul cedează în mod involuntar oboselii. De cele mai multe ori acest episod are loc în perioade de timp în care nivelul nostru de interes faţă de ce se întâmplă în jur scade.

Trezitul din această stare este unul brusc, iar nivelul de conştientizare a situaţiei este unul scăzut.

Profesorul Jim Horne, directorul Centrului de Cercetare al Somnului din Universitate Loughborough explică ce presupune micro-somnul: „Pleoapele încep să se închidă şi pierzi contactul cu realitate. Adormi câteva secunde, apoi te trezeşti, de multe ori ca după un şoc”, afirma profesorul citat de BBC.

Horne explică faptul că somnul trebuie să dureze mai mult de un minut sau două pentru a fi procesat de activitatea cerebrală. Profesorul a studiat modul cum se manifestă oboseala mai ales în rândul şoferilor, timp de aproape zece ani.

Potrivit celor din aceasta arie medicală în momentul în care nu sunt luate măsuri prin care corpul să aibă parte de odihnă corespunzătoare, momentele de aţipire tind să devină din ce în ce mai dese.

Un moment important este cel al trezirii, „al şocului”, în corp fiind răspândită adrenalină care poate duce la reacţii fizice neprevăzute, mai ales în rândul şoferilor.

Departamentul de Transporturi din Marea Britanie estimează că nivelul accidentelor produse în urma episoadelor de adormire la volan sunt undeva la 20%.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite