Semisomnia, noua tulburare de somn a omului modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O persoană din trei adoarme cu dificultate, are somnul întrerupt din cauza frământărilor legate de serviciu şi este somnolentă pe tot parcursul zilei. Acestea sunt manifestările unei noi tulburări de somn denumită de specialişti semisomnie.

Spre deosebire de insomnie, care înseamnă imposibilitatea de a adormi nopţi la rând, semisomnia se caracterizează prin dificultatea de adormi seara, trezitul în timpul nopţii cu gândul la probleme legate de serviciu sau chiar muncitul până târziu în noapte, incapacitatea de a ne trezi devreme şi weekenduri petrecute aproape în întregime dormind. Prin urmare, semisomnia este „sora mai mică a insomniei“, după cum au denumit-o specialiştii, dar această nouă tulburare de somn nu este nici pe departe inofensivă.

Principala manifestare a semisomniei este somnul „efervescent“, după cum a fost el definit de medicul Nerina Ramlakhan, specialist în somnologie la spitalul Capio Nightingale din Londra, citat de dailymail.co.uk. Mai precis, persoanele care suferă de această tulburare reuşesc să adoarmă noaptea, dar somnul este neodihnitor, agitat, creierul rămânând tot timpul activ.

Suntem stresaţi dintotdeauna. De ce semisomnia este nouă?

Ei bine, răspunsul la această întrebare îl oferă Jean Gomes, directorul proiectului Energia (The Energy Project), o firmă de consultanţă cu privire la eficientizarea muncii.

„Dintotdeauna oamenii s-au confruntat cu stresul şi, într-adevăr, acesta este unul dintre motivele pentru care au apărut multe dintre tulburările de somn. Însă înainte, serviciul era separat de casă, prin timp şi spaţiu: atunci când plecai de la serviciu te rupeai de problemele pe care acesta le presupunea. Astăzi, inclusiv modurile în care ne relaxăm – verificarea e-mailului, a paginii de Facebook, cumpărăturile şi plata facturilor online, tweet-urile în timp ce ne uităm la televizor – menţin creierul activ în permanenţă“, explică specialistul.

În plus, mulţi dintre noi lucrează şi acasă, ba chiar petrec o mare parte din timp cu laptopul în pat, pentru „rezolvarea ultimelor probleme de serviciu“, înainte de culcare.

„Stresul determină dezechilibre ale sintezei anumitor neurotransmiţători în creier, care conduc la tulburări de învăţare şi de memorie, de atenţie şi de concentrare, de somn şi de comportament alimentar, culminând cu instalarea unor stări de epuizare psihică sau cu tulburări depresive“, subliază medicul Radu Braga, neurocercetător în cadrul Centrului de Excelenţă în Neuroştiinţe al UMF „Carol Davila“ din Bucureşti şi blogger Adevărul.ro.

Creierul nu face faţă exploziei de informaţii

Principala explicaţie a semisomniei este că mintea noastră nu reuşeşte să facă faţă exploziei de informaţie de peste zi. „În mod normal, în timpul somnului, creierul procesează informaţiile pe care le-am acumulat pe parcursul zilei. Dar partea creierului care se ocupă cu acest lucru este relativ mică şi nu poate face faţă volumului mare de informaţii asimilate online“, precizează medicul Ramlakhan.

Consecinţa este că petrecem mai mult timp în etapa somnului în care procesăm informaţiile şi mai puţin timp în etapa de somn profund, în care creierul chiar se odihneşte şi se reface pentru a doua zi.

Soluţia: minipauze de privit în gol

„Fă pauze scurte la fiecare 90 de minute pe parcursul zilei în care să nu faci nimic legat de lectură, de internet sau de serviciu, pur şi simplu de privit în gol sau de vorbit cu prietenii. De asemenea, bea multă apă, fiindcă astfel te vei forţa să te ridici de pe scaun“, recomandă medicul Ramlakhan.

Un alt interval propice pentru „relaxarea“ creierului este în transportul public. În loc să-ţi verifici e-mailul sau să citeşti pe telefon ori pe Kindle, priveşte oamenii sau, pur şi simplu, uită-te pe fereastră.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite