Sindromul mâncatului noaptea, o tulburare reală şi riscantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majioritatea oamenilor care suferă de sindromul mâncatului noaptea preferă alimente hipercalorice FOTO Shutterstock
Majioritatea oamenilor care suferă de sindromul mâncatului noaptea preferă alimente hipercalorice FOTO Shutterstock

Nu este un moft, nici o metodă de a mânca pe ascuns a celor cu un apetit exagerat. Oamenii care se trezesc noaptea înfometaţi şi dau iama în mâncărurile din frigider suferă de o tulburare adevărată, arată studiile.

Sindromul mâncatului noaptea ar putea fi cauzat de o tulburare a genelor care controlează apetitul şi somnul, arată un studiu recent pe animale de laborator, publicat în revista de specialitate „Cell Reports“. Mai precis, în cazul celor care se trezesc noaptea înfometaţi, genele dau peste cap metabolismul. Şi mâncatul în miez de noapte se asociază cu un exces ponderal, în timp.

Între 1% şi 2% din oameni suferă de această tulburare. Principala manifestare este trezitul după miezul nopţii cu gândul la mâncare şi imposibilitatea de a mai adormi fără să mănânci ceva. De curând, cercetătorii au clasificat sindromul în categoria tulburărilor alimentare. De cele mai multe ori, oamenii care se trezesc noaptea să mănânce consumă în special alimente nesănătoase, hipercalorice şi hiperlipidice.

În cadrul studiului, specialiştii au observat că animalele de laborator care mâncau mult noaptea aveau o mutaţie a genei care controlează ceasul biologic. „Această descoperire deschide un nou domeniu în somnologie şi alimentaţie. Mutaţia care dă sindromul mâncatului noaptea poate explica o parte dintre cazurile de obezitate“, spune coordonatorul studiului, Satchidananda Panda, de la Institutul Salt din La Jolla, SUA.

Citeşte şi:

Cum combaţi obiceiul de a mânca noaptea

A mânca pe timp de noapte nu este recomandat, deoarece dacă apuci să te culci, digestia nu va mai fi la fel. În plus, s-ar putea să te trezeşti cu o durere de cap de toată frumuseţea, tocmai din cauză că stomacul se forţează să lucreze în miez de noapte. Iată cum poţi scăpa de acest obicei dăunător!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite