Somnambulii nu resimt durerea. Cele mai frecvente mituri despre somnambulism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul episoadelor de somnambulism, persoanele respective nu resimt durerea, ceea ce măreşte riscul de a se răni. În schimb, în timpul zilei, somnambulii suferă foarte mult din cauza durerilor de cap sau a altor dureri cronice.

Plimbările nocturne ale somnambulilor, numite parasomnii, se pot dovedi mai dureroase decât par. Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii în neurologie de la Spitalul Universitar Gui-de-Chauliac din Montpellier, majoritatea somnambulilor nu resimt durerea în timpul crizelor şi rămân adormiţi chiar dacă se rănesc. Rezultatele studiului sunt publicate în revista de specialitate „Sleep“.

Neurologii au monitorizat 100 de pacienţi afectaţi de somnambulism. Medicii au analizat calitatea somnului, durerile acuzate (dureri cronice, dureri de cap), simptomele depresive şi calitatea vieţii pacienţilor somnambuli în raport cu alţi 100 de adulţi care nu prezentau tulburări de somn.  Cercetătorii au demonstrat să somnambulii sufereau mai frecvent de migrene decât celelalte persoane, dar prezentau şi stări de somnolenţă în timpul zilei, stări depresive şi insomnii.

Dar dacă somnambulii acuză dureri cronice în timpul zilei, lucrurile stau cu totul altfel în timpul crizelor nocturne. Potrivit studiului, 79% din somnambulii care suferă de parasomnii violente (mişcări, coşmaruri şi plimbări inconştiente în timpul somnului) nu resimt niciun fel de durere în timpul acestor episoade, fiind expuşi unui risc crescut de a se răni.

Autorii studiului sugerează că există o legătură între somnambulism şi dereglarea sistemului de percepţie a durerii.

Mituri despre somnambulism

Somnambulismul este o maladie misterioasă, în jurul căreia circulă o mulţime de mituri. Somnambulii sunt periculoşi? Este adevărat că somnambulul nu trebuie trezit? Îşi amintesc persoanele respective acţiunile avute în timpul somnului?

Într-un interviu din „The Lancet Neurology“, profesorul canadian Antonio Zadra lămureşte unele mituri despre somnambulism.

„Cele mai multe episoade de somnambulism sunt inofensive. În afară de faptul că somnul adânc este fragmentat, plimbările în somn sunt de obicei scurte şi nu prezintă niciun pericol sau acesta este minim. În cazuri rare, pericolul poate fi mai mare şi somnambulii se pot răni sau pot pune alte persoane în pericol“, arată Antonio Zadra.

Contrar credinţei populare, nu este periculos să trezeşti un somnambul, dar nici prea distractiv. Un somnambul trezit brusc poate fi dezorientat şi confuz, neavând capacitatea de a ieşi normal din starea de somn, de aceea trebuie acţionat cu prudenţă şi calm, iar persoana respectivă trebuie condusă în pat.

Deşi se crede că somnambulii nu ştiu ce fac, acest lucru este valabil mai mult la copii şi adolescenţi. La ei, amnezia este mai frecventă, probabil din motive neurofiziologice. Pe când mulţi dintre adulţi îşi amintesc ceea ce au făcut în timpul episoadelor de somnambulism. Unele persoane îşi amintesc chiar şi ce au gândit şi ce emoţii au avut.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite