Somnul de după-amiază ajută copiii să înveţe mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel puţin o oră de somn în timpul zilei este la fel de importantă ca somnul de noapte pentru preşcolari FOTO Shutterstock
Cel puţin o oră de somn în timpul zilei este la fel de importantă ca somnul de noapte pentru preşcolari FOTO Shutterstock

Copiii care dorm cel puţin o oră după prânz învaţă mai bine deoarece somnul le  impulsionează celulele cerebrale, susţine un studiu.


Somnul de după-amiază pare să ajute copiii cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani să ţină minte mai bine lecţiile de la grădiniţă, conform unui studiu făcut de Universitatea din Massachusetts, SUA. Cercetătorii au analizat obiceiurile şi capacităţile de învăţare a 40 de copii şi au observat că beneficiile somnului de prânz ţin tot restul zilei şi persistă chiar şi în ziua următoare, notează BBC.

După somnul de prânz, copiii şi-au amintit cu 10% mai multe informaţii atunci când au fost testaţi despre activitatea lor de la grădiniţă, în comparaţie cu zilele în care refuzau să doarmă la prânz. O monitorizare atentă a copiilor dezvăluit şi ce fel de procese mintale intră în funcţiune atunci când se doarme după-amiaza. În timpul somnului, copiilor le creştea activitatea cerebrală în regiuni asociate cu învăţarea şi cu integrarea informaţiilor noi.

Ajutor pentru memorie

„În primul rând, am descoperit dovada că somnul de prânz este important pentru preşcolari. Studiul nostru demonstrează că somnul îi ajută pe copii să ţină minte mai bine ce au învăţat peste zi“, declară Rebecca Spencer, cercetător-şef în cadrul acestui studiu.

Ea a mai adăugat că, deşi copii mai mari renunţă, în mod natural, la somnul de după-amiaza, cei mai mici ar trebui încurajaţi să doarmă. „Se ştie de ani de zile că un pui de somn îmbunătăţeşte performanţa mintală la adulţi, de exemplu la medicii care lucrează în ture de noapte. Până acum, nimeni nu a studiat să vadă dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru preşcolari. Este foarte important deoarece grădiniţele nu prea ţin cont de programul de somn“, spune medicul Robert Scott-Jupp, de la Asociaţia Regală a Pediatrilor şi Sănătăţii Copiilor din Londra, Marea Britanie.

„Preşcolarii absorb foarte multă informaţie în fiecare zi, mai ales pe măsură ce cresc şi devin din ce în ce mai curioşi şi mai independenţi. Ei au nevoie de 11-13 ore de somn în fiecare zi pentru a avea ocazia să se liniştească şi să-şi încarce «bateriile» creierului. Acum ştim că somnul din timpul zilei poate fi la fel de important ca cel din cursul nopţii. Fără el, copiii ar fi obosiţi, morocănoşi, uituci şi le-ar fi foarte greu să se concentreze“, conchide  dr. Scott-JUpp pentru „Huffington Post“.


Citeşte şi:

STUDIU Diagnosticul de autism ar putea fi pus greşit în multe cazuri

Până la 50% din copiii cu o tulburare genetică fără nicio legătură cu autismul sunt diagnosticaţi, în mod eronat, cu tulburări de spectru autist, ceea ce duce la tratamente nu doar ineficiente, ci chiar dăunătoare, susţin oamenii de ştiinţă americani.

Cum să-ţi protejezi copiii în sezonul rece

Cele mai rele şi mai înspăimântătoare răceli le are copilul tău. Când îl auzi cum se chinuie să respire prin nasul înfundat sau când te trezeşti în miez de noapte şi copilul are deja febră mare, simţi că ai face orice pentru a-l vedea vindecat. Acum, că s-a răcit vremea, copiii sunt şi mai predispuşi la infecţii. Am intrat în anotimpul gripei.

Cărţile electronice îi învaţă să citească pe copiii cu dislexie

Oamenii care suferă de dislexie (tulburare de citit care se manifestă prin modificarea literelor şi a cuvintelor, copiilor fiindu-le greu să înveţe să scrie şi să citească) se pot descurca mai bine cu cititul unei cărţi electronice decât cu una tipărită pe hârtie tradiţională, susţine un nou studiu.

Problema bujorilor în obraji la copii. Ce trebuie să ştii despre dermatita atopică

Un copil îmbujorat nu este neapărat un copil sănătos. Bujorii din obraji ar putea fi semnul celei mai frecvente afecţiuni cutanate la nou-născuţi: dermatita atopică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite