Somnul trădează starea de sănătate. Când este indicată polisomnografia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientul cu probleme de somn este internat în camera de dormit şi supravegheat timp de 12 ore
Pacientul cu probleme de somn este internat în camera de dormit şi supravegheat timp de 12 ore

Odihna, cea mai plăcută, relaxantă şi regeneratoare activitate, cel puţin pentru unii, poate scoate la iveală posibile afecţiuni neurodegenerative, unori chiar înainte de manifestarea altor simptome, atrag atenţia medici somnologi.

„Polisomnografia sau studiul somnului este investigaţia care permite medicilor neurologi specializaţi în somnologie să diagnosticheze tulburări ale somnului şi, în unele cazuri, să identifice predispoziţia de a dezvolta demenţă la vârstă înaintată“, explică Laura Crăciun, medic specialist neurolog, în cadrul Clinicii Neuroaxis.

Această investigaţie relativ nou apărută în România, se realizează cu ajutorul electroencefalografului, care este utilizat  pentru înregistrarea activităţii electrice a creierului, atât în stare de veghe, cât şi în somn, în special pentru investigarea pacienţilor cu epilepsie, adaugă specialistul.

Cum se efectuează investigaţia medicală

Polisomnografia presupune studiul arhitecturii somnului, a nivelului de oxigen din sânge, a ritmului cardiac şi respirator, precum şi a mişcărilor globilor oculari şi membrelor inferioare, apărute în timpul somnului. „În laboratorul nostru, dispunem de un modul suplimentar, ataşat aparatului EEG şi astfel se urmăresc electroencefalograma, mişcările toracice (respiraţia), mişcările membrelor, mişcările ochilor şi electrocardiograma. De asemenea, acest tip de investigaţie presupune şi  supravegherea audio şi video pe toata durata sa, în timp ce un specialist monitorizează non-stop pacientul în timpul somnului“.

Ulterior, rezultatul investigaţiei polisomnografice este interpretat de către un medic neurolog supraspecializat în analiza somnului din cadrul clinicii.

Când se recomandă acest tip de investigaţie?

Apneea în somn, insomnia cronică pentru care nue xistp o cauză identificată, hipersomnia sunt doar trei situaţii în care polisomnografia este indicată.

Totodată, dacă există paralizie de somn recurentă izolată – adică incapacitatea de a efectua mişcări voluntare la trezire sau la adormire, în timpul nopţii sau al dimineţii – în cazul tulburărilor de ritm circadian, a existenţei sindromului picioarelor neliniştite care conduc la microtreziri în timpul somnului, comportamente bizare în timpul somnului care pot apărea în anumite boli neurodegenerative, este, de asemenea indicat un consult de specialitate la medicul somnolog.

Cum se desfăşoară investigaţia?

Pacientul este „internat“ timp de 12 ore în laboratorul de somnologie, unde va sta conectat la aparatul EEG şi monitorizat audio-video. „Laboratorul este asemănător cu o cameră de hotel, fără factori perturbatori externi (zgomot, lumină), conceput special pentru ca pacientii să aibă parte de un somn liniştit“.

„Este indicat ca pacientul să nu consume cafea, energizante sau alte substanţe stimulante, precum şi somnifere sau sedative înaintea investigaţiei. Dacă acesta urmează un tratament cronic, este bine să fie comunicat medicului înainte de începerea monitorizării“.

Anumite investigaţii necesită şi efectuarea unui test de latenţă multiplă a somnului (MSLT), pentru care se recomandă ca pacienţii să fie monitorizaţi prin polisomnografie în noaptea precedentă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite