Studiu românesc: o tulburare de somn este la fel de periculoasă ca diabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul este, în multe cazuri, unul dintre simptomele apneei în somn FOTO: Shutterstock
Sforăitul este, în multe cazuri, unul dintre simptomele apneei în somn FOTO: Shutterstock

Afecţiunile cardiace observate la pacienţii cu diabet zaharat au fost, de asemenea, semnalate şi la persoanele cu apnee obstructivă în somn, o tulburare care se manifestă prin sforăit şi prin oprirea temporară a respiraţiei în timpul somnului, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii români.

O echipă de cercetători români, condusă de medicul cardiolog Raluca Mincu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, arată că persoanele cu apnee obstructivă în somn au vasele sangvine mai rigide decât cele care nu suferă de tulburarea de somn care presupune oprirea respiraţiei. „Pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu apnee în somn trebuie să se constate prin înregistrarea cu somnograful oprirea respiraţiei minimum zece secunde, de minimum cinci ori pe oră“, explică medicul Oana Deleanu, pneumolog cu competenţă în somnologie, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti.

Problemele vaselor de sânge cauzate de apnee sunt similare cu rigiditatea arterială întâlnită la persoanele cu diabet zaharat, iar acestea sunt cauza principală a apariţiei afecţiunilor cardiovasculare la pacienţii diabetici.

„Apneea obstructivă în somn este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare”, a afirmat cercetătoarea Raluca Mincu într-o declaraţie.

„Studiul nostru este un semnal de alarmă şi sugerează că medicii cardiologi,, pneumologi şi generalişti ar trebui să-şi unească forţele în vederea unei mai bune diagnosticări a apneei obstructive şi în vederea administrării corecte a tratamentului, adică a terapiei cu aparatul CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – presiune pozitivă continuă în căile aeriene)“, spune medicul român.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 60 de persoane, dintre care 20 fără diabet zaharat, care aveau însă apnee obstructivă în somn, cu simptome moderate până la severe, 20 cu diabet zaharat şi 20 de persoane sănătoase. Cercetătorii au analizat starea de sănătate a arterelor lor cu ajutorul unor teste.

Sforăitul, un prim semn

Medicul Raluca Mincu şi colegii săi au observat că atât pacienţii diabetici, cât şi cei cu apnee în somn prezentau disfuncţii endoteliale (căptuşeala vaselor de sânge nu funcţionează corespunzător) şi rigiditate arterială, într-o măsură foarte asemănătoare, spre deosebire de pacienţii sănătoşi la care nu s-au constatat astfel de probleme ale vaselor sangvine.

Rezultatele studiului românesc au fost prezentate la congresul anual al EUROECHO (Asociaţia Europeană a Imagisticii Cardiovasculare), din Atena, la finalul anului 2012. Ele nu au fost încă publicate într-o revistă pe domeniu, astfel că ar trebui să fie considerate ca fiind preliminare.

Cu toate acestea, cercetările anterioare au atras atenţia asupra existenţei unei legături între apneea în somn şi efectele negative la nivel arterial. Un studiu realizat pe şoareci, întreprins de Colegiul Medical Baylor, a arătat că apneea în somn ar putea avea un impact asupra capacităţii de funcţionare a vaselor de sânge din creier. Acest aspect ar putea creşte riscul de accident vascular cerebral, susţineau specialiştii americani.

„Oamenii ar trebui să conştientizeze că sforăitul poate ascunde o boală care pune serios în pericol sistemul cardiovascular şi ar trebui să meargă la un specialist în somnologie dacă se confruntă cu această problemă“, recomandă medicul Raluca Mincu.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite