Dormit

articolul anterior articolul urmator

Te-ai îndrăgostit? Somnul tău va avea de suferit

1
12 Feb 2014 14:07:47
Autor: Ana Stan
Îndrăgostiţii dorm mai puţin, dar mai bine FOTO Shutterstock
Îndrăgostiţii dorm mai puţin, dar mai bine FOTO Shutterstock

Ştii cum e să fii atât de îndrăgostit încât să nu mai poţi să dormi? Oamenii de ştiinţă ne oferă explicaţii despre cum este afectat de dragoste somnul nostru.

 
Iubirea implică sentimente de pasiune intensă şi euforice, mai ales dacă persoana iubită răspunde acestor sentimente. Atunci când suntem îndrăgostiţi ne simţim plini de energie şi ne putem concentra mai bine, în special pe obiectul atracţiei. În timpul acestei stări de iubire, creierul nostru îşi intensifică activitatea în zone bogate în dopamină. Însă, sentimentul de exaltare şi de obsesie pentru persoana iubită ne va lăsa prea puţin timp pentru somn, notează „The Globe“.
 
Dragostea – „drogul“ care nu ne lasă să dormim
 
Dopamina, activată în creier când ne îndrăgostim, este un neurotransmiţător asociat cu sentimentul de recompensă, mai precis cu acele sisteme din creier care ne oferă un sentiment plăcut când realizăm activităţi legate de supravieţuirea noastră, ca somnul, mâncatul sau actul sexual. Acest „sistem de recompensă“ al creierului este şi cel care reacţionează la diverse substanţe halucinogene. Atunci când suntem îndrăgostiţi, creierul nostru se află într-o stare fericită nu foarte diferită de cea în care este, pur şi simplu, drogat. 
 
Mai există şi alte modificări neurologice în timp ce ne îndrăgostim, inclusiv o creştere a anumitor hormoni implicaţi în răspunsul organismului la stres (cortizolul) sau a celor implicaţi în ataşarea de partener (vasopresina şi oxitocina). Acest cocteil cerebral ne induce o stare de „hipomanie“. Hipomania este o stare de excitaţie trecătoare care se manifestă prin hiperactivitate, prin stare se spirit exuberantă şi printr-o avalanşă de cuvinte.
 
De obicei, cel aflat în această stare hipomaniacă (care se întâlneşte în special în cazul celor care suferă de tulburări bipolare - sindromul maniaco-depresiv), suferă o reducere drastică a nevoii de somn. Petrecem o grămadă de timp încercând să fim alături de cel drag şi, astfel, petrecem prea puţin timp dormind.
 
Îndrăgostiţii dorm mai puţin, dar mai bine
 
Cercetătorii elveţieni au studiat legătura dintre primele faze ale „iubirii intense“ şi somnul insuficient. Studiul profesorului Serge Brand de la Universitatea din Basel, Elveţia, a descoperit că adolescenţii îndrăgostiţi dorm mai puţin cu o oră decât prietenii lor neafectaţi de acest sentiment. Deşi cei îndrăgostiţi dormeau mai puţin, interesant este că somnul lor era mai odihnitor. 
 
„Cercetările profesorului Brand sunt singurele care leagă dragostea romantică de lipsa somnului, şi ele au luat în calcul doar adolescenţii. Pare să nu fie niciun studiu legat de modificările provocate de dragoste în cazul oamenilor peste 25 de ani. Putem doar ghici efectele dragostei asupra somnului în cazul adulţilor“, spune medicul Judith R. Davidson, psiholog şi specialist în somnologie de la Universitatea din Kingston, Marea Britanie pentru „The Globe“.
 
Concluzia principală a studiului efectuat de elveţieni este că, atunci când eşti îndrăgostit nebuneşte dormi mai puţin decât de obicei, dar mult mai bine.
 

Citeşte şi:
 
Iubirea, ca tulburare a creierului. Care sunt „simptomele“
 
Atunci când te îndrăgosteşti, în corpul tău se produc atât de multe modificări, încât poate fi uşor comparată cu o tulburare de sănătate a organismului, arată oamenii de ştiinţă.
 
8 beneficii pentru sănătate ale sărutului
 
Un sărut poate însemna atât de multe lucruri: o expresie a dragostei, a dorinţei, o dezamăgire sau chiar te poate plictisi. Însă, lăsând la o parte elementul pasiunii din sărut, el poate reprezenta un mic exerciţiu sănătos de gimnastică, poate amplifica producerea hormonilor fericirii şi îţi poate schimba dispoziţia întunecată.
 
Dragostea este cel mai bun drog şi ne face mai deştepţi
 
Se spune că dragostea dă dependenţă. Conform oamenilor de ştiinţă, această zicală este perfect valabilă. Dragostea poate elibera atâţia neurotransmiţători de fericire în fluxul sanguin încât efectele ei sunt chiar mai puternice decât ale unor droguri.
 
La ce e bună dragostea. Modificări uimitoare în organismul îndrăgostiţilor
 
Ai fost vreodată îndrăgostit până peste cap? Te-ai simţit vreodată bolnav de dragoste? Ai spus vreodată că dragostea e oarbă? Oamenii de ştiinţă au demonstrat că toate aceste lucruri au o bază reală: dragostea orbeşte, îmbolnăveşte şi chiar afectează structura cerebrală.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Allie Reyna
16.02.2019, 13:55:49

Buna, Numele meu este "ALLIE REYNA" Sunt din SUA. Am fost căsătorit timp de 7 ani cu Ruben. Lucrurile au început să devină urâte și am avut lupte și argumente aproape de fiecare dată. Sa înrăutățit într-un punct pe care la depus pentru divorț ... Am încercat tot ce-am putut să-l fac să se răzgândească și să rămână cu mine, dar efortul a fost inutil. Am pledat și am încercat totul, dar nimic nu a funcționat. Descoperirea a apărut atunci când cineva ma introdus în această minunată castă de vrăjitori, care în cele din urmă mi-a ajutat ... Nu am fost niciodată un fan al unor lucruri de genul asta, ci doar am decis să încerc din nefericire pentru că eram disperată și nu aveam de ales ... El a făcut rugăciuni speciale și a folosit rădăcini și ierburi ... În 2 zile mi-a sunat și mi-a fost rău pentru toate traumele emoționale pe care mi le-a provocat, sa mutat înapoi în casă și am continuat să trăim fericit. ce minunat miracol a făcut Baba Egbe pentru mine și familia mea. L-am prezentat multor cupluri cu probleme în întreaga lume și au avut veste bună ... Cred cu tărie că cineva acolo are nevoie de ajutorul lui. Pentru ajutor urgent de orice tip, contactați Baba Egbe acum prin e-mailul său: babaegbetemple@gmail.com sau WhatsApp pe +7 (926) 512-8701.

Modifică Setările