Terapie surprinzătoare pentru a scăpa de sforăit: cântă zi de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cântatul în timpul zilei te ajută să scapi de chinul sforăitului în timpul nopţii FOTO Shutterstock
Cântatul în timpul zilei te ajută să scapi de chinul sforăitului în timpul nopţii FOTO Shutterstock

Fredonatul melodiilor preferate în maşină până la serviciu sau în duş ne binedispune, dar ne şi ajută să scăpăm de problema sforăitului în timp, a demonstrat un studiu britanic recent.

În foarte multe dintre cazuri, sforăitul însoţeşte o tulburare de somn extrem de periculoasă mai ales pentru şoferi: apneea în somn. „Portretul-robot al persoanei cu apnee în somn este următorul: este un bărbat de vârstă medie, supraponderal sau obez, cu gâtul scurt şi gros. Un alt portret este cel al unui om care nu prezintă aceste caracteristici, dar poate să aibă multe boli cardiovasculare şi metabolice (hipertensiune, infarct, diabet) fără o explicaţie medicală concretă a cauzei. Dar am avut şi pacienţi tineri, de 20 şi ceva de ani, înalţi slabi, cu gâtul lung şi subţire, dar care anatomic aveau un tonus muscular mai scăzut. Musculatura faringiană, pentru ca faringele să stea deschis, trebuie să fie solidă. Dacă aceşti muşchi nu sunt suficient dezvoltaţi, apare colapsul. Deci şi conformaţia anatomică are un cuvânt de spus în apariţia apneei“, explică medicul pneumolog Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie

Pornind de la teoria potrivit căreia musculatura gâtului trebuie consolidată pentru a preveni „prăbuşirea“ ei în timpul somnului şi, deci, declanşarea sforăitului şi oprirea respiraţiei, oamenii de ştiinţă britanici au realizat un studiu pentru a analiza impactul cântatului asupra sforăitului. De fapt, ideea de a pune în practică o astfel de cercetare le-a venit oamenilor de ştiinţă din cadrul Şcolii Medicale a Universităţii Exeter după ce au fost contactaţi de o profesoară de muzică ai cărei elevi au declarat că li s-a atenuat problema sforăitului după ce au început cursurile de cântat.

„Cu ajutorul profesoarei de muzică Alise Ojay , am realizat un program de cântat menit să întărească musculatura gâtului şi apoi am dat drumul studiului“, povesteşte ORL-istul Malcolm Hilton, coordonatorul cercetării inedite.

La studiu au participat 60 de persoane care sforăiau puternic (dar fără întreruperea respiraţiei în timpul somnului) şi 60 de persoane cu apnee în somn uşoară sau moderată. Jumătate din voluntarii fiecărui grup au practicat exerciţiile de cântat timp de trei luni, iar cealaltă jumătate, folosită pentru control, nu a primit niciun tratament.

Rezultatele au arătat că voluntarii care au cântat zi de zi şi-au îmbunătăţit considerabil calitatea somnului şi au prezentat o atenuare simţitoare a sforăitului. „Sincer, eu nu aveam aşteptări prea mari, deci rezultatele sunt cu atât mai surprinzătoare. Sigur, cântatul independent nu poate fi eficient în toate cazurile, ţinând cont că, în cele mai multe situaţii, sforăitul şi apneea sunt cauzate de excesul ponderal. Deci prima măsură ar fi pierderea în greutate“, precizează Malcolm Hilton.

De ce este periculoasă apneea în somn

„Şoferii cu apnee sunt o ameninţare în trafic, pentru că somnolenţa din timpul zilei îi face să aibă risc crescut de accidente“, semnalează medicul Oana Deleanu. De altfel, statisticile arată că doar în primele şapte luni ale anului acesta, 35 de persoane şi-au pierdut viaţa fiindcă au adormit la volan.

Societatea Europeană pentru Cercetarea Somnului (European Sleep Research Society) a anunţat că la mijlocul lunii octombrie vor fi prezentate în Parlamenul European şi rezultatele unui studiu aflat în desfăşurare în 18 ţări europene, inclusiv în România. Poţi participa şi tu la acest studiu, completând chestionarul somnolenţei la volan, disponibil aici

Citeşte şi:

STUDIU. Specialiştii pneumologi atrag atenţia că persoanele care sforăie sunt un pericol la volan

Specialiştii pneumologi de la „Marius Nasta“ au calculat că, dintre şoferii români, aproximativ 300.000 suferă de sindromul de somnolenţă severă în timpul zilei, cauzat de afecţiunile respiratorii care nu-i lasă să se odihnească noaptea. Efectul este unul periculos şi pentru cei din jur: aceşti „bolnavi“ pot cauza accidente rutiere grave dacă adorm la volan. 

Dr. Oana Deleanu, pneumolog, competenţă somnologie: „Şoferii cu apnee sunt o ameninţare în trafic“

Persoanele care suferă de tulburări ale somnului au probleme de atenţie, de concentrare şi de memorie, iar pe termen lung riscă boli cardiovasculare, spune medicul Oana Deleanu. Din cele 1,5 milioane de persoane cărora li se opreşte respiraţia în timpul somnului, doar 2.000 se tratează, atrage atenţia specialista.

Sforăitul produce probleme mai grave decât cele de cuplu

Subiect de amuzament între prieteni, sforăitul nu este deranjant numai pentru partenerul care nu închide un ochi toată noaptea. Această problemă este mult mai serioasă pentru „sforăitor“, care poate suferi de boli grave din această cauză.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite