Dormit

articolul anterior articolul urmator

Testul cu lingura îţi arată cât de obosit eşti. Cum se face

2
5 Nov 2016 04:04:23
Autor: George-Andrei Cristescu
Mai puţin de 5 ore de somn peste nopate poate provoca diabetul
Mai puţin de 5 ore de somn peste nopate poate provoca diabetul

Te simţi extenuat la serviciu? Probabil că nu dormi bine, dar nu eşti singurul. Insomnia poate fi cauzată de stres, anxietate sau de dieta nepotrivită. Un test simplu, care implică instrumentele din bucătărie, îţi arată cât de gravă este situaţia.

Este 3 dimineaţa şi tot nu te-a luat somnul? Ai numărat oi peste oi, dar de pomană? Lipsa de somn poate deveni o problemă serioasă de sănătate. Mai puţin de 5 ore de somn peste noapte creşte riscul de a face diabet zaharat.

Dar, cât de privat de somn eşti, de fapt? Înainte de a cere ajutorul medicilor somnologi încearcă ceaiul de muşeţel şi exerciţiile de yoga şi, bineînţeles, un test care îţi arată cât de gravă este situaţia.

Tot ce ai nevoie pentru a face testul este o lingură de metal şi o tavă din acelaşi material, potrivit mirror.co.uk. Dr. Michael Mosley recomandă acest test dezvoltat de un cercetător pe nume Nathaniel Kleitman, de la Universitatea din Chicago. „Are la bază o ştiinţă solidă“, pretinde Mosley.

În ce constă ineditul test? Mosley recomandă ca persoana să stea în pat după-amiază târziu – de menţionat că este un test de făcut în timpul zilei – cu o lingură în mână ţinută deasupra tăvii de metal pusă pe podea,  lângă pat şi cu ochii închişi. „Întrebarea este dacă te ia somnul şi dacă da, cât de curând după ce te-ai pus în pat?“, a explicat specialistul.

Încă ceva: înainte de începerea „operaţiunii“ ar trebui notată ora indicată de ceas.

La un moment dat, fireşte că vei scăpa lingura din mână, mai spune Mosley şi te vei trezi imediat ca urmare a zgomotului infernal. Trebuie să te uiţi la ceas ca să vezi cât timp a trecut şi să începi să socoteşti. Potrivit profesorului Kleitman, dacă ai adormit în 5 minute de când ai închis ochii înseamnă că privarea de somn este severă, dacă trec 10 minute înseamnă că ai probleme în a prinde o noapte bună de somn, iar dacă trec 15 minute sau mai multe, totul e în regulă.

Odată ce ai aflat cât de obosit eşti, pot stabili şi un plan de odihnă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

costea petre
5.11.2016, 21:37:25

Testul acesta nu cred ca nu este concludent. Sunt oameni care cu o fractiune de secuna inainte de a le ajunge capul pe perna adorm, iar altii care fac revista zilei inainte de a-i prinde somnul, pentru ca asa le este firea si nu din cauza stadiului diferit de ob0seala.

+1 (1 vot)
Radu Mircea
6.11.2016, 04:17:22

# S-o potrivi la unii mai nervosi , da' eu adorm uneori ( fie ziua , fie noaptea ) cu telecomanda in mina . Atit de linistit dorm , incit nu numai ca nu o scap din mina , dar nici macar nu schimb canalul .

Modifică Setările