Top 5 cele mai bune locuri de dormit din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am început deja să înţelegem cât de important este somnul în viaţa noastră. Somnul insuficient nu doar contribuie la riscuri semnificative pentru sănătate, dar reprezintă şi pierderi materiale importante din cauza diminuării productivităţii. Însă, există anumite locuri pe pământ în care somnul este considerat un bun de preţ, locuri care ar trebui să ne servească drept exemplu demn de urmat.

„Huffington Post“ a realizat o listă cu cele mai bune locuri de dormit din lume. De la orăşelul german care pune somnul pe primul loc până la „miezul“ cercetării despre somn de la Universitatea Harvard, toată lumea încearcă să ne aducă aminte că una dintre cele mai importante părţi ale vieţii, care ne menţine sănătoşi şi fizic şi mintal, este somnul.

1. Orăşelul cu program de somn personalizat

Orăşelul Bad Kissingen din Germania încearcă să-şi obişnuiască locuitori să se reîntoarcă la ciclul natural de somn care a fost perturbat de era digitală. Bad Kissingen face eforturi pentru a-şi ajuta cei 20.000 de locuitori să-şi recapete ciclul natural de somn specific fiecărui organism prin implementarea principiilor „cronobiologiei“ (n.r. - parte a biologiei care se ocupă cu observarea şi studierea fenomenelor periodice din cadrul organismelor vii).

Iniţiativa micului oraş este încă în primele faze de dezvoltare şi implică crearea unei baze de date online care cuprinde toate cronotipurile cetăţenilor, adică ceasul intern care determină dacă eşti „pasăre de noapte“ sau o persoană matinală, adică dacă funcţionezi mai bine seara sau dimineata. Acest lucru se calculează prin determinarea punctului central al somnului. Pe baza acestor date, oraşul va fi în stare să creeze sisteme de măsură personalizate fiecărui cetăţean, astfel ajustându-se programul de începere a şcolilor, al serviciilor şi al micilor afaceri.

Într-o lume viitoare, în care Bad Kissingen va reuşi să permită cetăţenilor şi vizitatorilor să-şi trăiască viaţa conform cronotipurilor, beneficiile sociale vor fi uriaşe. Oraşul, ca întreg, va deveni mai creativ, mai fericit şi mai activ“, notează jurnalista Julie Beck în materialul ei despre acest oraş publicat în „The Atlantic“.

„Interacţiunea socială se va îmbunătăţi, la fel şi rezolvarea problemelor de zi cu zi. Oamenii care suferă de oboseală cronică se luptă cu tulburări ca obezitatea, diabetul, cu un sistem imunitar slăbit şi cu boli mintale. Sănătatea oraşului, şi cea mintală şi cea fizică, se va îmbunătăţi“, adaugă jurnalista.

2. Cafeneaua puiului de somn

Japonia s-a aflat mereu în vârful topurilor negative în ceea ce priveşte ţările „obosite“, dar, dacă eşti femeie şi ai nevoie de un pui de somn odihnitor, Tokyo este oraşul în care trebuie să ajungi.

Într-adevăr, japonezii „trag la aghioase“ în timpul zilei mai mult decât alte ţări, poate tocmai pentru a compensa lipsa somnului din timpul nopţii, cel puţin aşa susţine un sondaj realizat în 2013 de Fundaţia Naţională japoneză de Somn. Însă, Capitala a ajuns să deschidă localuri în care orăşenii pot intra şi se pot odihni puţin. De exemplu, „Nap Cafe Corne“ (Cafeneaua Puiului de Somn) şi-a deschis uşile anul trecut pentru a oferi o oază de calm şi relaxare femeilor din Tokyo. Pentru un pui de somn sau un loc de odihnă se percepe o mică taxă pentru fiecare zece minute.

Localul este descris ca fiind disponibil pentru o varietate de nevoi de odihnă, de exemplu, „atunci când eşti somnoros şi a trebuit să te trezeşti foarte devreme, atunci când picioarele îţi sunt obosite după o zi petrecută pe drumuri sau atunci când te-a surprins ploaia şi hainele tale sunt ude sau când ai planuri pentru noapte şi vrei să te odihneşti puţin înainte“, spune reclama cafenelei. Proprietarii mai oferă şi toalete tocmai bune pentru împrospătarea machiajului, gustări sănătoase, vestiare şi chiar o varietate de perne.

3. Insula în care „uiţi să mori“

„The New York Times“ a descris insula grecească Ikaria drept „insula unde oamenii uită să moară“. Această frază nu este deloc exagerată. Mica insulă mediteraneană este unul dintre cele mai sănătoase locuri de pe pământ şi cu o populaţie care are cea mai mare speranţă de viaţă din lume. Bărbaţii insulari ating vârsta de 90 de ani cu uşurinţă şi chiar având o sănătate de invidiat. Acest lucru se poate datora şi unui program de somn extraordinar.

Este foarte uşor să te odihneşti într-un loc în care nimeni nu se trezeşte devreme şi care pur şi simplu «adoarme» complet la ora prânzului“, notează publicaţia „Times“. Chiar şi în afară de Ikaria, ora siestei este sfântă în Grecia, fapt care menţine populaţia fericită şi sănătoasă.

„Puiul de somn este un răspuns, o adaptare la un climat fierbinte. Siesta este un obicei foarte plăcut. Într-un fel, dublează ziua, deoarece o iei de la capăt cu treaba, din nou, la ora 17.00 şi poţi funcţiona fără probleme până la 23.00 şi chiar 24.00 noaptea, lucru obişnuit în partea noastră de lume“ spune Dimitrios Trichopoulos, cercetător grec de la Harvard, SUA.

4. Rugăciunea şi meditaţia în loc de smartphone şi televizor

Conform unui sondaj internaţional efectuat de Fundaţia Naţională americană de Somn, care a studiat obiceiurile de somn din şase ţări, mexicanii dorm mai mult decât americanii, englezii, canadienii, germanii sau japonezii, având o medie de şapte ore şi trei minute de somn pe noapte în timpul săptămânii.

Mai mult, mexicanii au şi o igienă a somnului mult mai bună comparativ cu celelalte ţări. Ei preferă să mediteze sau să se roage înainte de culcare, în loc să se uite la televizor, să lucreze la laptop sau să-şi consulte smartphone-ul. Sunt înaintea altor ţări şi în ceea ce priveşte curăţenia dormitorului, 82% din ei spunând că-şi fac patul zilnic şi unul din patru mexicani declarând că-şi schimbă aşternuturile în fiecare săptămână.

Mexicanii mai aduc şi muzica în dormitoare, mai mult decât locuitorii altor ţări, 61% declarând că muzica ajută la crearea unui mediu relaxant în dormitor.

5. Centrul de cercetare a somnului de la Harvard

Universitatea Harvard din SUA este prima în ceea ce priveşte cercetarea somnului. Munca depusă aici, de cei mai buni oameni de ştiinţă din acest domeniu, a dat rezultate din ce în ce mai exacte şi ne-a făcut să înţelegem din ce în ce mai bine de ce somnul este o parte vitală a vieţii de zi cu zi. Aici s-au creat noi tehnologii şi tratamente care au îmbunătăţit vieţile a mii de oameni.

Este foarte clar că lumea, în general, este privată de somn. Dormitul este una dintre activităţile care influenţează pe oricine. Noi încercăm să facem din somn un punct central al vieţii noastre, să fie recunoscut drept cel de-al treilea stâlp al sănătăţii, împreună cu dieta şi exerciţiile fizice, să-l facem o prioritate pentru toţi“, spune Russel Sanna, director executiv al Departamentului de Medicină a Somnului de la Harvard.


Citeşte şi:

Când Moş Ene face rău la gene: dormitul ziua poate da peste cap tot organismul

Somnul din timpul zilei, o necesitate pentru cei care lucrează ture de noapte sau care se distrează până la ore târzii, întrerupe ritmul a aproape o treime din genele tale. E posibil chiar ca această desincronizare a genelor să fie chiar mai gravă decât în cazul somnului insuficient, conform unui nou studiu.

„Epidemia“ tulburărilor de somn: semisomnia

Adormi cu dificultate aproape în fiecare noapte? Somnul îţi este întrerupt de grijile zilei de mâine? Te trezeşti greu şi eşti obosit toată ziua? Ai putea fi una dintre milioanele de victime ale semisomniei.

Somnul insuficient te face să iei decizii greşite

Atunci când dormi prea puţin, eşti ţâfnos înfometat şi uituc. În afară de faptul că ţipi la toată lumea şi mănânci tot ce apuci, somnul insuficient te face să iei decizii proaste cam în toate aspectele vieţii tale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite