Trucuri pentru o noapte liniştită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un somn bun peste noapte este esenţial pentru a face faţă provocărilor de peste zi. Specialiştii Clinicii Cleveland, SUA, au întocmit o listă de recomandări care să ducă la atingerea acestui scop.

Stresul, fumatul, obiceiurile proaste înainte de culcare, existenţa unui animal de companie pot fi tot atâtea motive care să ne împiedice să avem un somn liniştit. Ce reguli ar trebui să respectăm pentru a ne trezi a doua zi odihniţi?

În primul rând, să reducem zgomotul la minimum cu ajutorul dopurilor pentru urechi şi luminozitatea din cameră prin blocarea ferestrelor cu jaluzele. La fel de utilă este şi masca pentru ochi. Dacă avem nevoie să ne trezim peste noapte nu aprindem plafoniera, ci o lampă de noapte, cu lumină mică.

Cu două ore înainte de culcare trebuie să renunţăm şi la mâncare. Dacă ni se face foame, un pahar cu laptesau o gustare uşoară sunt soluţiile. Laptele conţine un aminoacid numit triptofan despre care studiile au arătat că ajută somnul. Proteinele sunt de evitat.

Exerciţiile aerobice efectuate în timpul zilei reduce nivelul hormonului de stres, dar se recomandă evitarea activităţilor prea tensionate – cu excepţia sexului – cu trei ore înainte de culcare. Exerciţiile practicate regulat promovează somnul profund.

Mersul la culcare la aceeaşi oră în fiecare seară şi evitarea aţipelii de după-amiază. Dacă nu putem fără, reducem timpul somnului de după amiază la 10-15 minute.

Încetarea oricărei activităţi cu o oră înainte de culcare ne ajută să ne calmăm mintea.

În pat, ţinem mintea departe de lucrurile neplăcute, enervante şi evităm discuţiile în contradictoriu.  

Animalele de companie care dau târcoale patului pot distruge somnul sau pot cauza alergii dacă împărţim patul cu ele.

Avem grijă ca încăperea să fie bine ventilaă şi la o temperatură confortabilă de 18-20 de grade Celsius.

Dormitorul este pentru somn. Dacă nu putem dormi, ne mutăm în altă cameră şi citim o carte până ne ia somnul.

Învăţăm tehnici de relaxare, precum cele de relaxare musculară şi le practicăm în pat.

Nicotina este un stimulant şi interferează cu somnul, astfel că trebuie evitată înainte de culcare. La fel şi cofeina, cu şase ore înainte. Consumul unei cantităţi mari de cofeină sau renunţarea prea bruscă poate duce la dureri de cap care să ne ţină treaz întreaga noapte. Cafeina este o substanţă prezentă atât în cafea, cât şi în ceai, ciocolată, precum  şi în anumite medicamente.   Cât priveşte alcoolul, acesta este asociat adesea cu transpiraţiile nocturne şi coşmaruri.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite