Un alt motiv pentru care nu poţi să dormi: mirosurile neplăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii se simt mai relaxaţi şi dorm mai bine atunci când sunt înconjuraţi de un miros plăcut, susţine un nou studiu.

Îndepărtarea surselor de miros neplăcut din camera de dormit ajută la obţinerea unui somn plăcut şi folositor organismului. Cercetarea, realizată de Fundaţia Naţională americană de Somn, a luat în calcul calitatea somnului din şase ţări (SUA, Canada, Mexic, Marea Britanie, Germania şi Japonia). Mulţi dintre oameni din fiecare ţară, în afară de Japonia, au spus că se simt mult mai relaxaţi în pat dacă dormitorul miroase plăcut, notează „Huffington Post“.

Studiile au demonstrat că mirosul joacă un rol important în relaxare şi în impulsionarea memoriei. Un miros plăcut în dormitor şi o rutină relaxantă înainte de culcare pot contribui la calitatea somnului“, spune David Cloud, directorul fundaţiei americane.

Majoritatea respondenţilor din ţările participante la studiu au susţinut că anumite mirosuri neplăcute îi distrag şi nu pot adormi, cum ar fi mirosul de mucegai, transpiraţia, mirosul animalelor de casă, aerul închis, mirosul de mâncare gătită şi cel de medicamente. Locuitorii din SUA şi Mexic au spus că mirosul de mucegai este cel mai neplăcut atunci când încearcă să adoarmă, iar cei din Canada au dat vina pe mirosul de transpiraţie. Nemţii, japonezii şi britanicii au fost deranjaţi de aerul închis dintr-un dormitor neaerisit.

Aşadar, soluţiile pentru un somn plăcut sunt foarte simple: aerisirea camerei de dormit, schimbarea lenjeriei de pat cât mai des, eventual un duş înainte de culcare. S-au stabilit chiar şi mirosurile care contribuie la obţinerea unui somn benefic, şi anume lavanda şi iasomia. Lavanda are beneficii asupra celor care suferă de insomnie, iar mirosul de iasomie este la fel de eficient ca medicamentele contra anxietăţii, susţin studiile.


Citeşte şi:

Cel mai eficient exerciţiu pentru a adormi mai repede

Somnul este foarte important pentru oameni, dar ce te faci atunci când te pui în pat, stingi lumina, dar somnul stă departe de tine? Nu contează cât eşti de obosit, uneori somnul nu vrea să vină. Număratul oilor este o soluţie, însă specialiştii în psihologie ne oferă o soluţie pentru a adormi mai uşor.

Somnul adânc şi cel uşor: de ce unii dorm iepureşte şi pe alţii poţi tăia lemne fără să se trezească

Unii oameni sunt treziţi din somn de cel mai mic zgomot, alţii dorm duşi chiar dacă sirena maşinii de pompieri le urlă în ureche. Ce ne face să avem somnul uşor sau adânc este încă un mister pentru specialişti.

Încă un motiv să-ţi respecţi programul de somn: ajută la repararea creierului

În timp ce dormim, în creier se produc substanţe care au un rol esenţial în stimularea dezvoltării şi autoreparăriii celulelor cerebrale, arată un nou studiu.

Cum poţi depista tulburările de somn

Senzaţia că ne trezim mai obosiţi decât atunci când am mers la culcare şi cea de somnolenţă în timpul zilei pot fi indicatorii unei afecţiuni a somnului. Putem afla care sunt cauzele pentru care nu ne odihnim suficient pe parcursul nopţii cu ajutorul unor aparate din laboratoarele de somnologie.

Cum este afectat creierul de problemele cu somnul

Visatul cu ochii deschişi este una dintre consecinţele tulburărilor de somn şi, de fapt, motivul pentru care insomniacii întâmpină adeseori dificultăţi de concentrare şi probleme în a-şi duce sarcinile de la serviciu la bun sfârşit. De vină sunt, de fapt, modificările în creier cauzate de privarea de somn, potrivit unui studiu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite