VIDEO Comportamente ciudate în timpul somnului: unii vorbesc sau merg, alţii fac sex sau comit crime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul somnului, oamenii pot să experimenteze comportamente anormale fără ca măcar, ulterior, să aibă habar de cele întâmplate FOTO Shutterstock
În timpul somnului, oamenii pot să experimenteze comportamente anormale fără ca măcar, ulterior, să aibă habar de cele întâmplate FOTO Shutterstock

Comportamentele ciudate din timpul somnului nu sunt o noutate şi pot chiar să devină un pericol pentru o persoană sau pentru mediul din care aceasta face parte. De cele mai multe ori, aceste comportamente sunt asociate cu somnambulismul, dar ele fac parte din categoria mai mare a parasomniei.

De la crime şi sex comise în timpul somnului până la obiceiuri alimentare nocturne şi plimbări cu maşina, iată doar câteva dintre lucrurile ciudate pe care oamenii le fac în timp ce dorm.

Somnambulismul este o tulburare în care perioadele de somn sunt alternate cu diverse alte activităţi de care individul nu este conştient, acesta fiind doar parţial treaz. Pe de altă parte, somnambulismul face parte din totalitatea tulburărilor care însoţesc somnul, cu excepţia apneei de somn, denumite ştiinţific parasomnie. Aceaste tulburări se caracterizează prin comportamente anormale sau manifestări fiziologice care apar în copilărie şi sunt considerate patologie doar atunci când persistă la maturitate.

Cele mai întâlnite comportamente anormale variază de la consumul de alimente în timp ce persoana este parţial adormită până la sex în timpul somnului. Cei mai mulţi oameni vorbesc în somn, dar unii parasomniaci ajung chiar să comită o fărădelege. „Parasomnia este un comportament anormal care apare în timpul somnului. Unele dintre aceste comportamente pot să fie puţin ciudate şi înfricosătoare“, crede David Neumeyer, medic cu competenţe în somnologie de la Clinica Lahey din Burlington, Statele Unite ale Americii (SUA).

Parasomnia poate să provoace mişcări, comportamente, emoţii şi percepţii anormale. Persoanele care efectuează diverse activităţi în timp ce sunt parţial adormite nu au un control conştient, ceea ce face ca această tulburare să fie destul de periculoasă.

Sex în timpul somnului

Da, este cât se poate de adevărat, chiar dacă totul se întâmplă fără să ai habar. Este vorba de „sexsomnie“, o tulburare a somnului care este destul de rară şi are la bază o pleiadă de factori care o pot declanşa. Există ştiri care informează despre persoane acuzate de viol, chiar dacă acestea nu îşi aduc aminte nimic. În acest caz se presupune că persoana suferă de sexsomnie, chiar dacă este foarte greu de dovedit. Sexul în timpul somnului este o tulburare destul de rară, dar care poate să fie declanşată de o odihnă incorectă, de abuzul de alcool, de medicamente antidepresive sau de cele care induc somnul.

Cazi în gol

Dacă ţi s-a întâmplat să te trezeşti din somn din cauza sentimentului că te prăbuşeşti în gol, ai avut parte, cel mai probabil, de o halucinaţie hipnagogică, fenomen ce apare înainte instalării somnului, asemănător unui vis, dar care se petrece în timp ce persoana este relativ conştientă. Halucinaţiile hipnagogice pot include senzaţii de cădere, scufundare, de mişcări ale tavanului sau impresia că un străin stă la capătul patului şi te priveşte.

Acest fel de halucinaţii sunt, de obicei, vizuale, realiste şi terifiante, implicând şi senzaţia falsă de sunet sau de atingere. Pot să afecteze până la 50% din adulţi, fiind specifice persoanelor care suferă de apnee în somn sau de sindromul picioarelor neliniştite.

Nervos de la prima oră a dimineţii

Foarte multe persoane au parte, dis de dimineaţă, de un comportament morocănos pus pe seama odihnei incorecte, dar există unii oameni care se trezesc de-a dreptul nervoşi. Această tulburare apare la copii, dar şi la adulţi. Oamenii se trezesc într-o stare de confuzie totală, fiind foarte agresivi şi agitaţi.

Această tulburare este frecventă în cazul persoanelor care sunt nevoite să se trezească imediat după primele stadii ale somnului. În maxim 15 minute ajung să se trezească complet, dar nu au absolut nicio amintire a comportamentului anterior. Un procent de 4% din adulţi pot să sufere de această nervozitate matinală.

Mănânci în timp ce dormi

Tulburarea alimentară nocturnă face parte din aceeaşi categorie cu somnambulismul. „Persoanele care suferă de acestă tulburare pot să se trezească în mijlocul nopţii, să mănânce tot ce au în frigider şi să nu aibă nicio amintire în ziua următoare. Singurele dovezi ale acestei tulburări pot să fie resturile de mâncare“, specifică medicul David Neumeyer.

consumul nocturn de alimente

FOTO Shutterstock

Acestă tulburare poate să ducă la o creştere inexplicabilă în greutate, fiind specifică femeilor care folosesc antidepresive sau somnifere.

La o plimbare cu maşina

La fel ca sexul sau mâncatul în timpul somnului, un alt comportament ciudat îşi face loc în această listă. Poţi să te trezeşti, să iei cheile de la maşină şi să te duci să dai o tură. Condusul în timpul somnului este la fel de periculos, putând să devină o tulburare destul de gravă odată cu abuzul de medicamente care induc somnul.

Îţi joci visul

Unele persoane ajung să-şi deruleze visele nu în inconştient, ci chiar în viaţa reală. „Tulburarea de somn numită REM („rapid eye movement“ - mişcare rapidă a ochilor n.r.) poate să determine o persoană să acţioneze exact ca în lumea visului.

În mod normal, atunci când eşti în faza profundă a somnului sau REM, doar ochii şi muşchii care ajută la respiraţie se află în mişcare. În cazul acestei tulburări, ochii şi muşchii nu se mai mişcă, astfel că ajungi să-ţi interpretezi visul în lumea reală“, mai spune medicul Neumeyer. Bărbaţii sunt cei mai afectaţi de acestă tulburare, de regulă, după ce trec pragul vârstei de 50 de ani.

Crima comisă în timpul somnului

Tulburarea REM poate să dea naştere unor adevărate scenarii de dramă încărcate cu acţiune şi violenţă. „În literatura de specialitate este cunoscut faptul că, tulburarea REM a făcut ca unii oameni să comită crime violente. Studiile în domeniul somnului au arătat că, într-adevăr, oamenii ajung să-şi interpreteze visele, dar nimeni nu poate să ştie cu siguranţă dacă dormeau în timp ce au săvârşit fapta“, arată medicul Neumeyer.

Tulburarea de tip REM este specifică numai unui procent de 1% din populaţie, fiind legată de boala Parkinson. Aproximativ 40% din persoanele cu această tulburare de somn ajung să dezvolte teribila boală Parkinson.

Teroarea nocturnă

Terorile nocturne sunt adevărate coşmaruri vii, fiind specifice unui procent de 2% din adulţi. Acest tip de coşmar te poate determina să sari din pat şi să te îndrepţi spre o uşă sau un geam în încercarea de a scăpa. Sentimentele de teamă, teroare, neplăcere şi anxietate fac visul să fie veridic, iar persoana îşi aduce aminte parţial sau total tot ce s-a întâmplat.

La fel ca şi celelalte tulburări, terorile nocturne pot să aibă la bază medicamentele sau obiceiurile care duc la un somn incomplet. Dacă nici schimbarea obiceiurilor înainte de somn nu ajută, atunci consultarea unui medic este necesară.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite