10 întrebări şi răspunsuri despre acupunctură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O terapie veche de mai bine de 5.000 de ani, acupunctura este eficientă într-o varietate de probleme, de la durere cronică, la infertilitate. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre această metodă complementară de tratament.

1. Trebuie să-ţi faci analizele înainte?

La fel ca în cazul oricărui tip de tratament, înainte de a începe şedinţele de acupunctură, este nevoie de un set complet de analize şi de teste suplimentare pentru confirmarea afecţiunii suspectate.

2. Doare?

În mod normal, acupunctura este o terapie nedureroasă, însă persoanele mai sensibile pot simţi o senzaţie de disconfort la înţepături. În momentul în care acul a fost inserat, vei simţi o amorţire a zonei respective, o presiune uşoară şi căldură. Dacă acestea se intensifică şi devin insuportabile, înseamnă că acele nu sunt introduse corespunzător.

3. Este nevoie să te dezbraci?

Depinde de zona vizată de terapeut pentru inserarea acelor. Uneori, se introduc numai în braţe, în picioare sau în urechi (auriculoterapie) şi, deci, nu este necesar să te dezbraci. Însă pentru a trata o durere de spate, de exemplu, acele trebuie înfipte în pielea spatelui.

4. Cât de mari sunt acele?

image

Acele de acupunctură sunt diferite de acele obişnuite. Sunt fabricate din oţel inoxidabil şi sunt puţin mai groase decât un fir de păr. Sunt dezinfectate în prealabil şi se introduc în piele la o adâncime între 0,6 şi 7 cm, în funcţie nivelul de grăsime subcutanată pe care trebuie să o penetreze.

5. Are vreo importanţă dacă mănânci sau nu înainte şi după o şedinţă?

Este recomandat să nu mergi la terapie cu stomacul gol, deoarece un nivel scăzut al glicemiei creşte sensibilitatea la tratament, iar unele persoane ar putea chiar să leşine. Totuşi, nu sunt indicate mesele copioase nici înainte, nici după tratament. Dacă mănânci prea mult sau dacă faci prea multă mişcare, se creează un dezechilibru al energiei Qi, cred specialiştii.

6. Cum funcţionează?

Potrivit medicinei tradiţionale chineze, corpul omenesc este străbătut energia vitală Qi printr-o serie de meridiane energetice. Iar de-a lungul acestora sunt situate puncte-cheie care corespund organelor. În momentul în care ne îmbolnăvim, anumite meridiane se blochează, iar energia Qi nu mai poate circula normal. Înţepând anumite puncte din cele aproximativ 360 existente, specialiştii în acupunctură urmăresc deblocarea meridianelor, reechilibrarea energiei în organism şi, prin urmare, vindecarea bolilor.

image

7. Care sunt afecţiunile pe care le tratează?

În 1979, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cita 104 afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii. Însă principalul scop al acestui tip de tratament este înlăturarea stresului, care stă la baza unei game variate probleme, de la cele ale sistemului imunitar şi ale glandelor endocrine, la infertilitate şi cancer. De asemenea, acupunctura şi-a dovedit eficienţa maximă în înlăturarea durerilor de orice fel.

8. Cum găseşti un specialist în acupunctură?

În primul rând, specialistul în acupunctură trebuie să fie medic, pentru că un tratament eficient necesită cunoştinţe medicale reale şi aprofundate. Apoi, el trebuie să fi urmat cursuri postuniversitare de acupunctură şi, eventual, specializări în afara ţării. La Bucureşti există Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. dr. Florin Brătilă“, unde poţi găsi specialişti acreditaţi.

9. De câte şedinţe ai nevoie ca să începi să simţi beneficiile?

Depinde de severitatea afecţiunii de care suferi. În cazul unor persoane, efectul acupuncturii poate fi resimţit chiar de la prima şedinţă, mai ales dacă scopul tratamentului era atenuarea unei dureri. În cazul altora, efectul benefic poate fi dobândit treptat, dar ar trebui să resimţi măcar o îmbunătăţire uşoară a stării de sănătate după patru-şase săptămâni de acupunctură.

10. Se poate face şi acupunctură fără ace?

Există mai multe modalităţi de aplicare a principiilor acupuncturii. Se poate face clasic, cu ace din oţel inoxidabil, moxibustie, adică încălzirea directă a punctului sau a acului de acupunctură, care este prevăzut în capătul exterior cu un amestec de plante în care predomină pelinul şi căruia i se dă foc. De asemenea, se poate face electrostimulare acupuncturală, adică stimularea electrică directă sau indirectă, prin ac, a punctelor şi meridianelor de acupunctură. Dar există şi metode care nu implică folosirea acelor, cum este laser-acupunctura – cu lumină monocromatică, magneto-stimularea acupuncturală, adică utilizarea unor magneţi pe punctele de acupunctură, şi presopunctura, adică presiunea aplicată cu degetele pe punctele şi meridianele de acupunctură. Şi Ventuzele se pot aplica pe punctele de acupunctură, în acelaşi scop, de a echilibra energia Qi în organism, spun specialiştii. 

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite