5 plante care combat durerile de articulaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile de la nivelul genunchilor sunt cele mai frecvente în caz de reumatism FOTO: Shutterstock
Durerile de la nivelul genunchilor sunt cele mai frecvente în caz de reumatism FOTO: Shutterstock

Sezonul ploios aduce nu doar o stare generală de tristeţe, ci şi dureri articulare, în multe cazuri. Iată cu ce plante poţi atenua problemele pe care ţi le provoacă reumatismul.

Poliartrita reumatoidă, adică inflamarea cronică a articulaţiilor (pe fondul unui sistem imunitar hiperactiv), este una dintre cele mai comune cauze de invaliditate la persoanele tinere. Durerile date de boală îi fac pe suferinzi să devină dependenţi de tratamentele antiinflamatoare şi antidurere. Dar există şi câteva tratamente naturale care pot elimina nevoia de pastile şi care nu au efecte secundare.

1. Brusturele

Una dintre cele mai eficiente măsuri pe care le poţi lua pentru a-ţi proteja articulaţiile este să creşti aportul de acizi graşi sănătoşi. Iar brusturele are în compoziţie astfel de acizi care, alături de steroli şi taninuri (alte substanţe recunoscute pentru efectul lor benefic asupra sănătăţii), fac din această plantă un reputat antiinflamator natural.

Se administrează sub formă de decoct. Acesta se prepară din două linguriţe de rădăcină proaspătă de brusture tocată (sau două linguriţe de rădăcină uscată fărâmiţată) care se pun la fiert timp de zece minute. Se strecoară şi se beau câte trei-patru căni pe zi de decoct călduţ. De asemenea, se pot lua capsule de brusture de la Plafar.

2. Inul

Seminţele de in reprezintă una dintre cele mai importante surse de acizi graşi Omega 3, pe care medicii îi recomandă pentru reglarea sistemului imunitar şi pentru combaterea inflamaţiilor din corp, inclusiv a celor din reumatism.

Specialiştii în fitoterapie recomandă două linguriţe de seminţe de in pe zi în salate sau două linguriţe de ulei de in. Atenţie, nici uleiul, nici seminţele nu trebuie preparate termic, fiindcă îşi pierd din proprietăţile terapeutice!

3. Turmericul

O plantă cu efect de medicament împotriva inflamaţiilor şi durerilor cauzate de reumatism, turmericul îşi datorează calităţile curcuminei din compoziţie. Aceasta este o substanţă care produce în corp aceleaşi mecanisme de stopare a inflamaţiilor ca şi tratamentele medicamentoase de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Turmeric

Turmericul poate fi folosit sub formă de condiment în mâncare, dar trebuie asociat cu piper negru şi cu puţin ghimbir pentru efect sporit. De asemenea, specialiştii recomandă suplimentele alimentare pe bază de turmeric.

4. Urzica

Toate tipurile de afecţiuni reumatice beneficiază de pe urma tratamentului pe bază de urzică. Ele ajută la reducerea inflamaţiilor articulare şi, în acelaşi timp, consolidează structura osoasă, datorită mineralelor din compoziţia plantei (calciu, magneziu, siliciu).

Pentru efect sporit, urzica poate fi combinată cu alte plante, cum sunt salcia, socul, creţuşca, roiniţa şi mesteacănul. Se prepară un decoct dintr-o lingură de amestec de plante la o cană cu apă, care se fierbe timp de unul-două minute şi apoi se lasă la infuzat încă 10-15 minute. Se beau câte trei căni de ceai pe zi.

5. Cimbrişorul

Un alt remediu cu eficienţă demonstrată în atenuarea durerilor reumatice îl reprezintă băile calde în care se adaugă infuzii sau decocturi de plante. De exemplu, specialiştii recomandă baia cu infuzie de cimbrişor. Se folosesc 40-50 de grame (trei linguri şi jumătate) de plantă la un litru de apă clocotită. Se fierbe amestecul zece minute, se strecoară şi apoi se adaugă în apa de baie, care trebuie să aibă o temperatură de 30-35 de grade Celsius.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite