7 soluţii naturale pentru a fi în formă toamna aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele toamnei sunt ajutorul de care avem nevoie pentru a ţine piept virozelor de sezon
Fructele şi legumele toamnei sunt ajutorul de care avem nevoie pentru a ţine piept virozelor de sezon

Chiar dacă temperaturile din ultimele zile ne duc cu gândul mai degrabă la vară decât la toamnă, nu trebuie să rămânem cu garda jos. Zilele mohorâte vor veni cu siguranţă şi acum este momentul să ne punem la punct apărarea imunitară a organismului.

Metodele naturale sunt pe primul loc în opţiunile recomandate de medici pentru întărirea imunităţii. Capacitatea organismului de a ne apăra împotriva factorilor care ne ameninţă sănătatea poate fi susţinută prin alimentaţie, produse apicole, remedii din plante, odihnă şi relaxare, ne asigură dr. Ruxandra Constatina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie.

Doza zilnică de oligoelemente

Magneziu, seleniu, fier sau zinc: toate asigură buna funcţionare a sistemului imunitar. Ne putem asigura doza zilnică necesară fie din suplimente nutritive, dar ar fi bine să cerem părerea medicului sau farmacistului, fie prin consumul de alimente bogate în oligoelemente esenţiale: fructe uscate, legume verzi, cereale integrale, peşte, fructe de mare.

Cele mai bune surse de vitamina D

Atunci când vremea vă permite, profitaţi de razele blânde ale soarelui şi expuneţi-vă pielea cel puţin 15 minute pentru a vă face plinul de vitamina D. Se ştie că această vitamină este sintetizată în piele sub acţiunea razelor ultraviolete. În zilele înnorate, vă puteţi asigura vitamina D din surse alimentare: peşte gras, gălbenuş de ou, ficat. În cazul copiilor şi vârstnicilor se recomandă în general administrarea unor suplimente cu vitamina D pe durata lunilor cu „r”, respectiv din septembrie până în aprilie.

Imunitate din roadele toamnei

Rezistenţa organismului în faţa îmbolnăvirilor de sezon depinde în mare măsură de alimentaţie, atrage atenţia dr. Ruxandra Constantina. Ea insistă asupra consumului crescut de fructe şi legume proaspete din recolta toamnei, foarte bogate în vitaminele C şi E: mere, pere, prune, struguri, gutui, varză, ardei, dovleci, ceapă, usturoi. Nu uitaţi de puterile terapeutice ale ierburilor aromatice. Cimbrul, busuiocul, pătrunjelul sunt aliaţi de nădejde ai sistemului imunitar.

Farmacia stupului

Mierea şi alte „medicamente” de la albine (polen, propolis, păstură) posedă proprietăţi imunostimulatoare dovedite. Nu ezitaţi să includeţi produsele apicole în dieta zilnică, mai ales dacă simţiţi că răceala vă dă târcoale, consideră dr. Ruxandra Constantina, medic generalist cu competenţă în apifitoterapie.

Uleiuri esenţiale

Utilizate în doză mică, dar cu efect mare în întărirea imunităţii, uleiurile esenţiale conţin tot ce este mai bun dintr-o plantă. Toamna sunt indicate curele cu ulei esenţial din arbore de ceai, cătină, anason, cimbru, coriandru, pin. Sunt suficiente două picături dintr-un ulei esenţial dizolvate într-o linguriţă de miere. Îţi vor creşte rezistenţa organismului şi te vor feri de virozele obişnuite în sezonul rece.

Infuzii din plante

Toamna dă startul la consumul plăcutelor ceaiuri şi infuzii din plante. Pentru stimularea imunităţii, dr. Ruxandra Constantina recomandă ceaiul de rooibos, un amestec de plante care nu conţine nici teină, nici cafeină. Măceşele, echinacea, cătina sunt alte plante din care se pot prepara infuzii binefăcătoare.

Relaxare şi somn odihnitor

Un organism odihnit şi relaxat este mai puţin susceptibil la infecţii. De aceea, medicii ne îndeamnă mereu să ne facem timp pentru activităţi relaxante (lectură, yoga, plimbări, sport...) şi să respectăm un program de somn ordonat şi suficient.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite