Cum ne reparăm ficatul după Sărbătorile de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excesele de orice tip din perioada Sărbătorilor nu rămân fără urmări asupra organismului şi în mod special asupra ficatului. Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne-a spus care sunt cele mai bune gesturi de urmat pentru regenerarea ficatului.

Nu este nevoie de statistici care să confirme că majoritatea românilor mănâncă prea mult de Sărbători. Unii depăşesc limitele admise de medici şi în ceea ce priveşte consumul de alcool. Iar ficatul se resimte. Sunt, însă, câteva remedii şi chiar cure pe care le putem urma pentru a atenua efectele negative ale exceselor asupra funcţionării ficatului, dar şi a digestiei în general.

Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie ne-a spus care sunt semnele că ficatului nu-i merge bine şi ne recomandă cele mai eficiente cure pentru protecţia ficatului, pe care ar trebui să le ţinem primăvara. 

Din păcate, mâncarea la români este una din plăcerile vieţii, care se transformă în astfel de ocazii într-un abuz. 

Simptome care arată că aveţi probleme cu ficatul 

Este ceva normal pentru o persoană sănătoasă să se resimtă după această perioadă, mai ales că alimentele sunt bogate în proteine animale, grăsimi şi dulciuri. Printre simptome putem observa oboseala, somnolenţa, digestia îngreunată, constipaţia, balonarea, durerile de cap şi senzaţia de greaţă. Din păcate însă, persoanele care suferă de anumite afecţiuni hepatice sau biliare, care au nevoie de un regim alimentar special recomandat de medic, şi care au abuzat de festinul specific sărbătorilor pascale au ajuns la spital din cauza acestor excese.

În următoarea perioadă de după Paşte, organismul are nevoie de o liniştire a sistemului digestiv, care a fost suprasolicitat, iar remediile naturiste sunt cele mai la îndemână soluţii deoarece nu au reacţii adverse. 

Atenţie mare la administrarea suplimentelor fără recomandarea medicului. În timp, acestea pot duce la apariţia unor probleme. De exemplu, menta şi muşeţelul nu se iau ani de zile, fără întrerupere, pentru că perturbă flora microbiană normală a colonului.

Revenind la recuperarea ficatului după Paşte, trebuie să ţinem cont de anumite semnale de alarmă pe care corpul nostru încearcă să le dea, cum ar fi gustul amar, senzaţia de oboseală şi durerile în partea dreaptă. 

Plante care detoxifică ficatul

Recomandarea de bază este revenirea la o alimentaţie cât mai naturală. Dat fiind faptul că este primăvară şi avem la îndemână atât de multe verdeţuri, este păcat să nu profităm de ele. 

image

Spanacul, leurda, untişorul, ştevia, păpădia - toate aduc beneficii organismului pentru că au vitamine, minerale şi antioxidanţi. De asemenea, e indicat să renunţăm pentru 2-3 săptămâni la mezeluri şi dulciuri concentrate şi să trecem la aceste verdeţuri sub formă de salate, piureuri, sau fierte la aburi, cu foarte puţin ulei de măsline. 

Anghinarea este o legumă excelentă pentru refacerea ficatului pentru că are efect detoxifiant şi reduce colesterolul.

În special pentru ficat şi bilă, sunt bune remediile tonic amare, care stimulează secreţia şi excreţia de bilă, care ajută la digestia grăsimilor şi detoxifică ficatul. Un astfel de exemplu este armurariul, un tonic hepatic excelent. În aceeaşi categorie intră şi păpădia, cicoarea, sunătoarea, pe care le putem consuma sub formă de ceaiuri, capsule şi tincturi.  

Oricine are nevoie de o cură de detoxifiere a ficatului, mai ales că trăim într-un mediu poluat, suntem foarte stresaţi iar odihna nu prea este cea corespunzătoare. Este recomandată o cură de detoxifiere hepatică la fiecare schimbare de anotimp sau ori de câte ori simţim nevoia, atunci când suntem obosiţi, stresaţi sau am fost bolnavi şi am luat multe medicamente alopate, antibiotice. O lună de zile cu alimenţatie adecvată este suficientă pentru a pune pe picioare funcţiile ficatului. 

"Din fericire, ficatul are o capacitatea de regenerare extraordinară, însă dacă îl agresăm constant cu alimente nepotrivite şi consum exagerat de alcool, celulele hepatice nu mai pot face faţă acestui asalt şi suntem expuşi unui risc crescut de ciroză. Sfatul meu este să consumăm moderat alcool, de maximum 3-4 ori pe săptămână, care constă într-un pahar cu vin natural sau bere." spune medicul Ruxandra Constantina.

Steatoza hepatică este o altă problemă frecventă în rândul românilor, iar principala cauză a apariţiei acestei afecţiuni este stresul, urmat de lipsa de odihnă, care sunt vinovate de alegerile alimentare dezechilibrate, la ore nepotrivite. 

Top recomandări pentru protejarea ficatului

  • Odihnă corespunzătoare, de minimum 8 ore pe noapte
  • Eliminarea stresului 
  • Evitarea alimentelor de tip fast-food, mezeluri, dulciuri şi sucuri carbogazoase
  • Nu abuzaţi de medicamente
  • O atitudine optimistă  
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite