VIDEO Adevărul Live: Cum ne îmbolnăvesc remediile naturale şi cum le recunoaştem pe cele riscante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe piaţă se găsesc încă suplimente naturale care nu sunt controlate de nimeni FOTO Adevărul
Pe piaţă se găsesc încă suplimente naturale care nu sunt controlate de nimeni FOTO Adevărul

Terapiile naturale către care se îndreaptă tot mai mulţi români în ultima vreme nu sunt lipsite de riscuri. De altfel, există în continuare pe piaţă o varietate de produse necontrolate de nicio autoritate, care pun serios în pericol sănătatea. Acestea sunt doar o parte dintre subiectele care s-au discutat astăzi la Adevărul Live.

Este binecunoscut faptul că remediile naturale sunt bune, ele şi-au dovedit eficienţa în a ne menţine starea de sănătate de-a lungul timpului şi au mai puţine efecte adverse decât medicamentele clasice. Însă au devenit şi ele o industrie profitabilă şi, de aceea, există şi mulţi producători care vor doar să profite şi, cu bună ştiinţă, introduc în compoziţia lor substanţe care ne pot face rău.

Eficacitatea acestora depinde şi de o reglementare corectă şi de o sursă sigură, astfel încât condiţiile de legalitate să fie îndeplinite. Acestea sunt principalele concluzii ale discuţiei de la Adevărul Live cu dr. biolog Tatiana Onisei, şefa Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare. 

În momentul de faţă, există legal pe piaţa din România aproximativ 14.000 de produse naturale. Cine ştie, însă, câte mai sunt care nu au trecut niciodată pe la Serviciul de Notificări?, se întreabă specialista noastră. De altfel, după sesizări care ajung la acest Serviciu din diverse surse, şi după analize amănunţite, numai anul trecut au fost scoase de pe piaţă peste 50 de produse. 

„În mod normal, promovarea se face prin etichetă şi prin prospect, dar producătorii mizează pe naivitatea oamenilor. E vorba de acest control al produsului, care înseamnă o legalitate a ambalajului, a produsului, a etichetei. Controlul comerţului ilegal nu este în atribuţia noastră. Vorbim de produse care intră pe piaţă fără a fi notificate. 

Piaţa românanească e invadată de produse sau de subprodue. Pacientul, în schimb, este pus în faţa unei aglomerări, de aceea este necesar să ceară sfatul medicului. De multe ori este inscripţionat un ingredient şi conţine altceva, pentru a-i stimula potenţa. Plantele acţionează mai blând, de aceea la adăpostul plantelor sunt adăugate şi alte substanţe care se găsesc, de obicei, în medicamentele clasice“, atrage atenţia Tatiana Onisei.

„Românul se pricepe la medicină, dar este bine să apelăm la medici care ştiu să recomande plante care ne fac bine. Tratamentul naturist trebuie să fie strict individualizat“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, specializat în apifitoterapie, la Clinica MedAs din Bucureşti.

Planta de aloe, socul, plantele cu acţiune diuretică, afinele, cozile de cireş, merişorul şi algele sunt plante utile pentru slăbit, doar că trebuie să urmăm un tratament şi o dietă individualizată.

Nu există planta minune pentru slăbit, nu există dietă minune. Plantele pentru slăbire ne reglează tranzitul, ne reglează la nivel psihoemoţional, iar în paralel putem să facem psihoterapie sau exerciţii fizice“, spune Ruxandra Constantina, care sfătuieşte ca diagnosticul sau tratamentul să fie dat doar de medic, nu acei „naturologi” de la  televizor.

Reclamaţii la adresa acestor produse naturale vin din partea Direcţiei de Sănătate Publică, de la Protecţia Consumatorului şi chiar de la înşişi consumatori sau alţi producători.

La Adevărul Live a intrat în legătură prin telefon o pacientă, Rodica Andrieş, al cărei soţ a fost diagnosticat cu adenocarcinom de prostată, operat de două ori. Din dorinţa de a încerca orice pentru ca starea lui de sănătate să se îmbunătăţească, doamna şi domnul Andrieş, ambii pensionari, au cumpărat produse naturale promovate în reclamele din ziare, reviste şi la televizor, in diverse emisiuni, în valoare de nici mai mult, nici mai puţin de 1.300 de lei. După două luni de tratament, susţine ea, starea soţului s-a înrăutăţit. „Mi s-a garantat că produsele sunt foarte bune şi că stagnează înmulţirea celulelor maligne. Soţul meu a luat suplimentele şi, după două luni de tratament, indicele de prostată a ajuns la 0,900 la 10. Şi dacă n-o mai fi crescut între timp... Am dat aproape 1.300 de lei pe aceste medicamente şi nu am înţeles nimic din ele. Am luat şi eu un alt supliment, din aceeaşi sursă şi au început să mă doară toate încheieturile. Dacă vedeţi prospectul...nu are contraindicaţii şi spune că rezolvă orice boală. Cum e posibil aşa ceva?“, se întreabă Rodica Andrieş. 

3 categorii de produse suspecte 

Tatiana Onisei a atras atenţia că produsele cu cel mai mare risc de a pune sănătatea consumatorilor în pericol sunt cele de slăbit, stimulenţii sexuali şi produsele pentru diabet, care, fiind pe bază de plante, au avut succes şi în care se introduc substanţe medicamentoase. Din fericire, cele care s-au verificat pe piaţa noastră sunt sigure, spune specialista. 

Tatiana Onisei

În cazul suplimentelor alimentare care periclitează sanatatea, cum sunt cele de potenţă, s-au descoperit urme de cafeină. Sunt ţări care au limitat, la sportivi, consumul de cafeină pe zi, pentru că poate să dea probleme cardiovasculare.

Adevărul Live: Cum ne pot îmbolnăvi remediile naturale şi ce suplimente au fost retrase de pe piaţă


Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite