Afinele ajută la menţinerea tensiunii arteriale normale. Studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afinele conţin substanţe chimice naturale care reglează tensiunea arterială
Afinele conţin substanţe chimice naturale care reglează tensiunea arterială

Consumul a 200 de grame – două ceşti - de afine în fiecare zi, poate contribui la menţinerea unei tensiuni arteriale normale pe tot parcursul vieţii, potrivit unui studiu apărut recent.

Studiul, publicat în Journal of Gerontology Series A, a fost derulat pe timp de o lună, oamenii de ştiinţă observând că tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5mmHg  - milimetri de mercur, la persoanele care consumaseră o băutură conţinând 200de grame de afine, potrivit agerpres.ro.

Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează şi se dilată când acestea se contractă. Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.

Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine. Băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume.

„Deşi cel mai bine este să mănânci afinele întregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au arătat că cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor“, a declarat Ana Rodriguez-Mateos, cercetător principal din cadrul King's College, Londra.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite