Afinele îmbunătăţesc vederea. Ce boli pot fi ameliorate cu ajutorul lor şi când există contraindicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele mici şi negre au numeroase beneficii pentru sănătatea ochilor şi nu numai
Fructele mici şi negre au numeroase beneficii pentru sănătatea ochilor şi nu numai

Cercetările făcute de farmacologi au arătat că substanţele conţinute în afine regenerează pigmenţii retinici având efecte favorabile asupra acuităţii vizuale, în special pe timpul nopţii. Nu sunt singurele beneficii pe care aceste fructe mici şi negre, cu gust acrişor, le au pentru sănătate.

Cei care-şi doresc vedere de vultur chiar şi pe timp de noapte ar face bine să includă afinele în dietă. Fructele mici şi negre, cu gust acrişor conţin pe lângă taninuri, zaharuri, flavonoide, acizi organici şi  săruri minerale precum potasiu -50 mg%, calciu 10 mg%, fosfor 8 mg%, sulf 8 mg%, magneziu 6 mg%, clor 5 mg%, mangan 3 mg%, fier 1 mg%.

Administrate pe cale orală, preparatele pe bază de afine îmbunătăţesc microcirculaţia sanguină la nivelul arteriolelor şi acuitatea vizuală. Totodată, cercetările farmacologice au arătat că afinele sunt utile şi în combaterea retionopatiei diabetice prin faptul că reduce sinteza de colagen la nivelul retinei şi simptomele clinice, explică doctorul în farmacologie Ovidiu Bojor în „Ghidul plantelor medicinal şi aromatice de la A la Z“.

Potrivit aceleiaşi surse, acţiunea favorabilă a afinelor este vizibilă şi în insuficienţa venoasă clinică, în special asupra edemelor. Administrarea produselor obţinute din afine produce reactivarea microcirculaţiei locale ameliorând şi fluxul venos, uşurând îndepărtarea lichidelor interstiţiale şi reducând astfel edemele. Au aplicaţie şi în insufienţa venoasă cronică şi a complicaţiilor de tipul varicelor, varicoflebitelor sau tromboflebitelor.

Împiedică dezvoltarea E.coli patogenă

Printre acţiunile importante ale afinelor este cea antiseptică intestinală şi astringentă. Una dintre componentele fitocomplexului din afine acţionează ca „antidot" al adezinei, o proteină care permite bacteriei patogene Escherichia coli să adere pe celulele mucoasei intestinale şi să determine procesul infecţios.

Pentru acclaşi motiv, extractele pe bază de afine sunt utile şi în tralamentele cistitelor şi pielocistitelor recidivante. Presupunând aderarca Escherichiei coli pe pereţii căilor urinare (cistitele fiind mai frecvente la femei), în acest tip de infecţi se obţin ameliorări remarcabile.

Tratează diareile

Utilizarea frunzelor de afin în tratamentul diareilor este justificată prin prezenţa taninurilor. Acţiunea antidiabetică a frunzelor se bazează pe derivaţii flavonici care, asociaţi cu antocianii din fructe, favorizează vascularizarea pancreasului. lnsulina este fixată pe proteinele de pe suprafaţa celulelor, astfel încât membrana celulară joacă un rol important în diabet. Tulburările vasculare se dezvoltă în cursul bolii (angiopatie diabetică), cauzând îngroşarea membranelor bazale şi a pereţilor vaselor mici, crescând permeabilitatea şi cauzând astfel perturbări metabolice. În aceste condiţii, mai spune Ovidiu Bojor, frunzele şi fructele de afin sunt recomandate în tratamentul diabetului de tip 2.

Cum se prepară şi se administează

Frunzele sub formă de infuzie 1-2 linguriţe la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi. Fructele consumate proaspete sau congelate, 200 g pe zi; uscate 50-100 g pe zi; sub formă de sirop 50 g de două ori pe zi; decoct 100 g fructe la I Iitru de apă. Se bea întreaga cantitate în timpui zilei. Sub formă dc afinată, în cantităţi moderate, în cazul celor cărora alcoolul le este permis.

Este contraindicat afinul în constipaţia cronică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite