Ajutoare garantate care-ţi întăresc imunitatea şi te apără de boli iarna asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inhalaţiile cu ulei esenţial de eucalipt înlătură primele manifestări ale infecţiilor respiratorii şi previn instalarea gripei FOTO: Arhivă
Inhalaţiile cu ulei esenţial de eucalipt înlătură primele manifestări ale infecţiilor respiratorii şi previn instalarea gripei FOTO: Arhivă

Ştii că fiecare dintre membrii familiei tale poate răci de cinci-şase ori în anotimpul rece? Ce-ar fi ca, în acest sezon, să scăpaţi cu toţii de grija nesuferitelor viroze cu remedii din natură?

Studiile au dovedit: unele plante cresc forţele proprii de apărare a organismului şi vin în completarea metodelor clasice de prevenire a infecţiilor de sezon (vaccinul gripal, de exemplu). Curele de stimulare a imunităţii trebuie să dureze două-trei săptămâni.

Echinacea, încă este „planta-vedetă“

Oameni de ştiinţă din toată lumea au căzut de acord că planta cu cele mai eficiente proprietăţi de întărire a imunităţii este echinacea. Produsele care au la bază această plantă sunt indicate atât în prevenirea, cât şi în tratarea infecţiilor respiratorii de tipul amigdalitelor, faringitelor, laringitelor, bronşitelor. Se administrează sub formă de capsule care se găsesc în Plafare.

Ginsengul revigorează organismul

Plantă cu acţiune imunostimulatoare, ginsengul siberian conţine o substanţă numită saponină, care revigorează organismul şi creşte rezistenţa la oboseală. Tinctura de ginseng creşte producţia de limfocite T, celule care luptă împotriva agenţilor patogeni. Siropul de ginseng este un tonic natural puternic.

„Atenţie, ginsengul nu se recomandă hipertensibilor, iar dacă este luat prea mult timp, poate provoca insomnie şi dureri de cap“, atrage atenţia medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţă în apifitoterapie, de la Clinica Med-As.

Fă inhalaţii cu eucalipt!

Uleiul esenţial şi ceaiul de eucalipt au proprietăţi antiseptice cunoscute. Inhalaţiile cu eucalipt pot fi utilizate încă de la primele semne ale infecţiilor respiratorii, scurtând astfel durata afecţiunii. Pentru inhalaţii, pune două-trei picături de ulei volatil de eucalipt la o jumătate de litru de apă fierbinte. Acoperă-ţi capul cu un prosop, pentru a evita irosirea aburilor.

„Eucaliptul este deosebit de eficient în cazul nasului înfundat, având acţiune antiinflamatoare, antibacteriană, tonică şi astringentă. Se pot pune două-trei picături de ulei esenţial pe pernă sau pe batistă şi se inhalează. Sau se pun în lampa de aromaterapie ori în apa în care faci baie“, recomandă medicul Ruxandra Constantinas.

Măceşele şi cătina abundă în vitamina C

Măceşele reprezintă una dintre cele mai bune surse de vitamina C, 100 de grame de fructe conţinând 1.500 mg de vitamină. Specialiştii îţi recomandă să bei câte două-trei căni cu ceai preparat din 10-15 boabe de măceşe la o cană cu apă fierbinte.

Pentru a reduce durata răcelii, este indicat un amestec de măceşe cu ulei de cătină, propolis, polen şi miere. Cătina, ca şi măceşele, conţine vitamina C, dar este bogată şi în alte vitamine: A, B1, B2, E, K, P şi în minerale: fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier.

Ca metodă preventivă, se administrează câte 20 de picături de ulei de cătină de trei ori pe zi, timp de o lună.

Propolisul este un adevărat medicament

Mierea, polenul şi propolisul stimulează imunitatea şi inhibă creşterea tumorilor maligne.

Recunoscut ca fiind cel mai puternic tratament natural împotriva infecţiilor, propolisul poate fi administrat preventiv, dar şi în tratamentul virozelor. Cea mai eficientă formă de administrare este tinctura de propolis, cu însuşiri antivirale, antiinflamatorii şi analgezice.

Aceasta poate fi cumpărată de la Plafar, dar poate fi preparată şi în casă din 100 de mililitri de alcool de 80 de grade şi 20 de grame de propolis. Se pune amestecul într-un vas şi se încălzeşte puţin. Se repetă această procedură de şase-şapte ori de-a lungul unei săptămâni şi se lasă la limpezit. Se ia o jumătate de linguriţă de tinctură diluată în miere de albine, de trei-patru ori pe zi.

Usturoiul alungă răcelile

O metodă tradiţională şi extrem de eficientă de combatere a răcelii şi a gripei este consumul zilnic de trei-patru căţei de usturoi. Acesta este un excepţional antibiotic natural, datorită substanţei antioxidante pe care o conţine, alicina. Usturoiul protejează nu doar de afecţiunile respiratorii, ci ţine departe şi alte boli, chiar şi cancerul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite