Antioxidanţii - sursă de sănătate şi frumuseţe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim într-un mediu poluat, consumăm alimente aditivate, suntem suprasolicitaţi din punct de vedere fizic şi psihic. În aceste condiţii organismul este supus unui „stres” permanent şi devine vulnerabil în faţa acţiunii radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen care provoacă daune la nivel celular, de la alterarea membranei până la modificări ADN.

Astfel, corpul nostru sufera o imbatranire prematura (atat in interior cat si la exterior), pot aparea diferite boli cronice si degenerative (cardio-vasculare, metabolice, osteo-articulare, nervoase) si chiar temutul cancer.

Este clar ca avem nevoie de antioxidanti - acele substante care anihileaza actiunea radicalilor liberi si astfel ne ajuta sa ne pastram starea de sanatate, sa ne crestem imunitatea, sa prevenim aparitia diferitelor boli.

Principala sursa de antioxidanti ramane o alimentatie cat mai naturala si mai putin procesata termic, care sa cuprinda multe legume, verdeturi si fructe proaspete, cereale integrale, fructe si seminte oleaginoase, uleiuri presate la rece, peste, alge, lactate (iaurt, sana, chefir), fructe uscate, ceai alb, ceai verde.

Raportul existent in organismul nostru intre concentratia antioxidantilor si cea a radicalilor liberi reprezinta de fapt raportul intre sanatate si boala.

Radicalii liberi iau nastere in mod normal in organism in urma proceselor de oxido-reducere cu producere de energie; in cazul unui organism echilibrat, acesta isi fabrica proprii antioxidanti endogeni care contracareaza efectul nociv al radicalilor liberi; acestia iau nastere si in mediul exterior, in urma proceselor de combustie (gaze esapament, gaze industriale, fum tigara), prin prajirea alimentelor, sub actiunea ultravioletelor.

In conditiile actuale de trai, capacitatile normale chiar ale unui organism sanatos de anihilare a radicalilor sunt depasite; sa nu uitam ca si eforturile fizice foarte mari, stressul, suprasolicitarea psihica prelungita sunt generatoare de stress, conditii cu care ne confruntam aproape zilnic. In acelasi timp, odata cu inaintarea in varsta, productia proprie de antioxidanti endogeni (bilirubina, L-acetil carnitina, glutation, coenzima Q10) scade si de aceea este necesara suplimentarea lor : este bine sa utilizam combinatii de antioxidanti: vitamine (beta-caroten, vit A, C, E) si  minerale antioxidante (Se, Zn, Ge, Co) in asociatie cu coenzima Q10, extract de orz verde, licopen, silimarina, resveratrol, gingko biloba, ginseng, fructe padure, aloe, rodie, noni, goji.

Aceste suplimente cu antioxidanti pot fi administrate profilactic, persoanelor sanatoase, care vor sa-si pastreze tineretea si starea de sanatate; dar si persoanelor cu diferite afectiuni (de ex resveratrol + coenzima Q10 pentru cardiaci, gingko biloba pentru cei cu probleme circulatorii, extract de armurariu pentru cei cu probleme hepatice, sucul noni si vitamina C pentru fumatori, etc).

Desi sunt produse naturale, suplimentele cu antioxidanti trebuie recomandate cu catre un medic apifitoterapeut, deoarece pot interfera cu medicatia alopata.

Antioxidantii sunt folositi si in dermatocosmetica, datorita proprietatilor lor deosebit de benefice asupra pielii; au actiune detoxifianta, pastreaza luminozitatea si fermitatea tenului, stimuleaza sinteza de colagen si elastina, previn aparita prematura a ridurilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite