Ardeiul iute domoleşte reumatismul şi durerile articulare. Cum se prepară tincturile pentru uz intern şi extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ardeii iuţi sunt şi aliment-condiment, dar au şi utilizări în medicina naturistă tradiţională
Ardeii iuţi sunt şi aliment-condiment, dar au şi utilizări în medicina naturistă tradiţională

Spasmele şi durerile musculare atât la adulţi, cât şi la copii, pot fi reduse cu ajutorul banalului ardei iute. Acesta nu este doar un aliment-condiment, ci are şi utilizări remarcabile în medicina naturistă.

Capsaicina este substanţa conţinută în ardeiul iute care îi dă gustul atât de specific şi de apreciat de către unele persoane. Ardeiul iute mai conţine beta-caroten, proteine, vitaminele A şi C, precum şi urme de ulei volatil, potrivit Ghidului planetelor medicinale şi aromatice, coordonat de dr. în farmacologie Ovidiu Bojor.

Potrivit aceleiaşi surse, datorită capsaicinei, ardeiul iute are o acţiune congestionantă intensă, dar trecătoare a pielii, precum şi o acţiune vasostimulantă, intrând în categoria analgezicelor locale. Totodată, are şi acţiune antiseptică şi stimulantă a secreţiilor gastrice.  

„Acţiunea principală rămâne cea a tratamentelor simptomatice, atât la adulţi cât şi la copii, în spasmele şi durerile musculare din zona umerilor, braţelor şi a coloanei vertebrale, pentru tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor, lumbago, sciaticei şi a degerăturilor uşoare“, conform sursei mai sus citate.

Pentru uz intern se recomandă tinctura în doze mici ca stimulent al secreţiilor gastrointestinale. Tinctura de 10% este recomandată de unii autori, mai spune dr. Ovidiu Bojor, în cura de dezintoxicare în alcoolismul cronic.

Pentru uzul extern, tinctura de ardei iute este un revulsiv puternic sub formă de  frecţii în durerile reumatice şi articulare, dar şi ca stimulent al creşterii părului.

Cum se prepară şi de administrează tincturile

Pentru uzul intern, tinctura se prepară din 10 grame de fructe uscate la 100 mililitri de alcool de 70 de grade. Ca stimulent gastric se iau 10 - 20 picături în puţină apă cu 15 minute înainte de masă.

Pentru cura de dezintoxicare alcoolică se iau 50 – 60 de picături în puţină apă sau ceai, de mai multe ori pe zi, de câte ori individul simte nevoia să bea.

Pentru uzul extern tinctura se prepară din  20 de grame de fructe la 100 mililitri alcool de 60 -70 de grade, cu care se fac frecţii. În această tinctură se poate îmbiba vată, iar după uscare se aplică pe locul dureros cu ajutorul unui bandaj elastic.

Tot extern, pentru stimularea creşterii părului, se prepară o tinctură din părţi egale de ardei iute, rădăcină de brusture şi rădăcină de urzică, în alcool de 60 -70 de grade, cu care se fricţionează rădăcina părului, ferind ochii.

Persoanele care au hiperaciditate, suferă de ulcer gastric, au afecţiuni hepatice sau urorenale au contraindicaţii.

Cataplasmele cu ardei iute nu se aplică pe pielea lezată, iar în cazuri rare s-a constatat hipersensibilitate manifestată prin urticarie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite