Băuturi care scad tensiunea. Ceaiul de hibiscus şi sucul de rodie reduc stresul şi topesc depunerile de pe artere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băuturi care scad tensiunea. Sucul de rodii acţionează ca un inhibitor al creşterii tensiunii arteriale
Băuturi care scad tensiunea. Sucul de rodii acţionează ca un inhibitor al creşterii tensiunii arteriale

Băuturi care scad tensiunea. Vârsta şi genetica sunt doi factori de risc ai hipertensiunii arteriale pe care nu-i putem controla. Tensiunea sângelui este influenţată însă şi de dietă, de activitatea fizică şi de stres, iar împotriva acestora putem acţiona.

În mod normal, tensiunea arterială este produsă de inimă în momentul în care împinge sângele în întregul sistem circulator, pe de o parte, iar pe de alta, este dată de rezistenţa vaselor la fluxul de sânge. Tensiunea e mai crescută atunci când inima se contractă (sistolică – prima valoare a citirii tensiunii sângelui) şi mai redusă atunci când aceasta se relaxează (diastolică – a doua valoare a citirii tensiunii sângelui). Tensiunea arterială standard este de de 115/75 mmHg.

Tensiunea arterialîă crescută poate fi consecinţa geneticii sau a vârstei, dar şi a stresului. Când o persoană este stresată, inima începe să pompeze mai mult sânge şi mai repede şi, prin urmare, tensiunea arterială creşte. Astfel, inima, creierul, rinichii şi ochii pot avea de suferit. Dacă vârsta şi genetica sunt doi factori de risc pe care nu-i putem controla, ne putem organiza viaţa în aşa fel încât să reducem stresul care este şi el tot un factor de risc. Ne ajută activitate fizică susţinută, alimentaţie mai puţin sărată şi meniul echillibrat. Suplimentar, putem consuma băuturi naturale care contribuie, la rândul lor, la reducerea hipertensiunii.

Băuturi care scad tensiunea. Ceaiul de hibiscus

Tensiunea arterială poate scădea relativ simplu în urma consumului de ceai. Ceaiul de hibiscus sau ceaiurile care conţin şi hibiscus este un astfel de exemplu. Participanţii la un studiu în acest sens care au băut trei căni de ceai pe zi timp de şese săptămâni au reuşit să reducă tensiunea arterială sistolică cu câteva puncte . Specialiştii apreciază că florile de hibiscus conţin fitochimicale bioactive care acţionează ca inhibitori la fel de eficienţi precum medicamentele care se prescriu pentru combaterea hipertensiunii arteriale.  

Băuturi care scad tensiunea. Sucurile de rodie şi de afine

Sucul de rodie conţine şi el un inhibitor al unei enzime care determină creşterea tensiunii arteriale. Studiile recente au arătat că sucul de rodie reduce şi depunerile de pe artere, eliberând fluxul de sânge către inimă.  Nutriţioniştii recomandă consumul a 180 de ml de suc de rodii pe zi, fără îndulcitori. Afinele şi sucul de afine au, la rândul lor, proprietăţi antiinflamatoare şi sunt puternic antioxidante ajutând la prevenirea şi reducerea deteriorării vaselor de sânge. În plus, dilată aceste vase de sânge îmbunătăţind circulaţia.

Băuturi care scad tensiunea. Laptele degresat sau cu conţinut scăzut de grăsime

Ambele băuturi – laptele degresat şi cel cu conţinut scăzut de grăsime - conţin calciu şi potasiu, doi nutrienţi  care menţin tensiunea arterială la valori normale. Laptele degresat este mai bogat în calciu decât cel gras, iar studiile au dovedit că trei pahare din această băutură zilnic pot reduce tensiunea arterială sistolică.

Băuturi care scad tensiunea. Sucul de sfeclă, apa şi cafeaua decofeinizată

Apa plată este, probabil, cea mai simplă şi ieftină cale de a menţine tensiunea arterială la cote normale. Deshidratarea cronică distruge vasele de sânge şi supune inima unui efort suplimentar, astfel că este nevoie ca fiecare persoană care cântăreşte mai mult de 68 de kilograme să bea doi litri de apă pe zi.

Ultimele studii arată că un consum de trei ceşti de cafea de 200 ml pe zi creşte presiunea sanguină sistolică, din pricina cafeinei care îngustează vasele de sânge şi amplifică efectele stresului în organism. 200 ml de cafea la filtru conţin 100-125 mg de cafeină, aceeaşi cantitate de ceai conţine 50 mg.

Sucul de sfeclă este bogat în potasiu şi acid folic, substanţe care au un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Unele studii arată că un consum de două ceşcuţe pe zi pot scădea drastic tensiunea arterială în circa o oră.



 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite