Medicină naturistă

articolul anterior articolul urmator

Brusturele protejează ficatul. Cum se prepară maceratul care ajută la reducerea glicemiei

1
26 Sep 2019 09:02:10
Autor: Daniela Serb
Plantele medicinale ajută organismul să elimine substanţele toxice
Plantele medicinale ajută organismul să elimine substanţele toxice

Fibrele conţinute în rădăcina de brusture pot încorpora compuşi toxici intraţi în organism pe cale orală, uşurând eliminarea acestora. Prin acest mecanism, poate acţiona direct asupra celulelor ficatului, ajutând detoxifierea.

Alte substanţe prezente în rădăcina acestei plante au proprietatea de a proteja ficatul confruntat cu mulţi agenţi hepatotoxici, potrivit Ghidului plantelor medicinale şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Mai mult decât atât, rădăcina de brusture reduce absorbţia intestinală de colesterol şi de lipide. De asemenea, diminuează formarea acidului litocolic care este hepatotoxic, mutagen ţi potenţial cancerigen.

Datorită acţiunilor diuretice şi depurative, brusturele acţionează în diferite dermalopatii: acnee, dermatite seboreice, furunculoze. La fel ca şi alte fibre dietetice vegetale, rădăcina de brusture are acţiune antiinflamatorie şi antioxidantă.

Planta conţine acizi care protejează colagenul cutanat de efectele nedorite ale expunerii directe la soare şi la razele UV şi inhibă o enzimă răspunătoare de deteriorarea ţesuturilor cutanate şi subcutanate, specifică dermatopatiilor.

Totodată, ajută la reducerea absorbţiei în organism. Potrivit aceleiaşi surse, deşi, în mod empiric, rădăcina de brusture se recomandă ca antilitiazic, până în prezent nu s-au făcut cercetări ştiinţifice în această direcţie.

Cum se foloseşte rădăcina de brusture

Pentru uz intern se utilizează rădăcinile despicate şi uscate în afecţiuni hepatice, pentru stimularea secreţiei de bilă, şi pentru acţiunea diuretică şi uşor hipoglicemiantă. Se utilizează şi în tratamentul eczemelor şi a infecţiilor cutanate.

Pentru uzul extern, în diferite looţiuni pentru stimularea regenerării şi creşterii părului, precum şi în arsuri.

Decoctul se prepară folosind două linguruţe de rădăcină mărunţită, la o cană de apă. Se beau două căni pe zi.

Maceratul la rece -şase, opt ore – se prepară din patru linguri de rădăcini la un litru de apă. Întreaga cantitate se bea treptat, în cursul unei zile. Pentru diabetici se recomandă asocierea în părţi egale cu teci de fasole şi frunze de dud din care se prepară un decoct scurt – cinci minute – compus dintr-o lingură de mestec de plante la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Pentru uz extern, sub formă de frecţii în durerile reumatice şi articulare şi ca stimulent al creşterii părului în combinaţie cu alte plante.

În dermatopatii, se utilizează sub formă de decoct concentrat – două linguri la o cană cu apă pentru aplicaţii locale, combinat cu tratamentul intern.

Nu are contraindicaţii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zero
26.09.2019, 10:23:29

Palamida ce are? Nu e si ea buna? Nu zic nimic de ambrozie,hrana zeilor!!!