Medicină naturistă

articolul anterior articolul urmator

Ce să mănânci ca să ai ochi sănătoşi

1
30 Jan 2013 15:19:43
Autor: Anda-Diana Marin
Vitaminele şi mineralele previn îmbătrânirea ochilor FOTO Shutterstock
Vitaminele şi mineralele previn îmbătrânirea ochilor FOTO Shutterstock

Importanţa menţinerii unor ochi sănătoşi o conştientizăm, adesea, abia atunci când remarcăm cât de obosiţi ne simţim când citim la o lumină prea slabă, când stăm prea mult în faţa calculatorului sau a televizorului, ori când ne forţăm să citim literele mici când navigăm pe internet de pe telefonul mobil.

Ce trebuie să înţelegem este că şi ochii sunt predispuşi îmbătrânirii, la fel ca restul corpului. Există multe soluţii prin care le putem menţine sănătatea. Spre exemplu, alimentele nu hrănesc doar corpul, ci aduc beneficii şi ochilor: luptă împotriva slăbirii vederii, previn degenerarea musculară, încetinesc apariţia cataractei, previn orbirea pe timp de noapte sau pierderea vederii.

Vitaminele şi mineralele importante pentru ochi sunt beta carotenul, vitamina C, zincul, vitamina E şi acizii graşi omega 3. Iată câteva dintre alimentele în care putem găsi „ingredientele“ necesare sănătăţii ochilor.

Morcovii sunt bogaţi în beta caroten şi protejează ochii, micşorând riscul apariţiei cataractei şi a problemelor de vedere.

Spanacul este bogat în beta caroten, vitamina C, luteină şi zeaxantină. Studiile au arătat că absoarbe o mare parte din lumina albastră, dăunătoare ochiilor. Este unul dintre cele mai bune alimente pentru reducerea apariţiei bolilor maculei, la care suntem predispuşi odată cu vârsta.

O altă legumă ce contribuie la sănătatea ochiului este cartoful dulce, plin de beta caroten.

Broccoli, vărul mai puţin cunoscut al conopidei, este recomandat pentru proprietăţile sale. El conţine nutrienţi ce reduc problemele oculare. Pentru cei ce îşi doresc să prevină degenerarea musculaturii oculare, precum şi pierderea vederii, această legumă este numai bună.

Vitamina A se găseşte în roşii şi nu doar că previne orbirea pe timpul nopţii, dar îmbunătăţeşte vederea. Studiile realizate cu privire la efectele acestei legume au arătat că cei care le consumă în mod regulat elimină riscul de a face vreo boală a maculei.

Ouăle sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina A, zinc, B12,vitamina D, luteină şi cisteină. Toate aceste ingrediente prezente în ou ajută la protejarea ochilor în faţa unei serii de boli.

Pentru vegetarieni, de ajutor sunt legumele boabe: fasole, linte, năut, pentru că sunt surse excelente de zinc. Deficienţa zincului din organism duce la deteriorarea maculei din retină.

Sardinele sunt bogate în acizii graşi omega 3, care protejează vasele mici de sânge din ochi.

Recomandate de doctori sunt şi migdalele, bogate în vitamina E, care îmbunătăţesc vederea şi previn apariţia cataractei.

Şi cireşele intră în categoria alimentelor bune pentru ochi. Fructele roşii conţin antioxidanţi, care previn multe dintre problemele oculare. Ele sunt, de asemenea, bune pentru prevenirea bolilor care duc la pierderea vederii. Cireşele sunt bogate în flavonoizi, ce întăresc micile vase de sânge care duc oxigenul către ochi şi creier, dar şi în calciu, fier, potasiu şi vitaminele A, B, C, E.

Mai presus de toate, bea multă apă pentru a elimina toxinele din organism. Integrând astfel de alimente în dietele tale îţi vei menţine ochii sănătoşi pentru mai mult timp.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
10.03.2013, 22:16:53

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările