Medicină naturistă

articolul anterior articolul urmator

Ce tipuri de remedii homeopatice ne scapă de tuse

0
19 Feb 2020 13:20:12
Autor: George-Andrei Cristescu
Tusea este un simptom al infecţiilor respiratorii
Tusea este un simptom al infecţiilor respiratorii

Adesea, răcelile sunt însoţite de tuse, un simptom dat de gâtul iritat. Tusea poate persiata mult timp după ce infecţia respiratorie a trecut. Ce remedii homeopatice pot fi utile pentru a combate acest simptom.

De cele mai multe ori, tusea este rezultatul unei infecţii a tractului respirator, explică dr. Ecaterina Floroiu, medic homeopat şi Membru al Societăţii Române de Homeopatie.

Printre cauzele pentru care tusea apare se numără faringitele, laringitele, bronşitele, sinuzitele care sunt, în general, date de virusuri sau bacterii.  

„Infecţiile virale sunt mai frecvente la copiii mici  - cu imunitate insuficient dezvoltată - şi la persoanele în vârstă care au mecanisme imunitare slăbite. Virusurile paragripale afectează tractul respirator superior şi provoacă tuse uscată şi răguşeală. Virusurile gripale provoacă tuse puternică, prelungită şi febră ridicată“, adaugă medicul.

Totodată, infecţiile bacteriene pot determina accese de tuse neîncetate şi febră rezistentă la tratament; la fel şi substanţele iritante inhalate - fumatul, poluarea oraşelor, praful din mediul de lucru - sau înghiţite accidental care apoi pătrund  în tractul respirator. Fumătorii, mai ales, au o tuse cronică din pricina inflamaţiei permanente a bronhiilor.

Rinita, sinuzita de origine alergică sunt şi ele însoţite de tuse, care mai poate apărea şi la simpla inhalare de aer cald sau rece.

Există două tipuri de tuse: productivă sau seacă. Cea productivă este însoţită de spută, care, în cazul unei inflamaţii, poate fi foarte abundentă, în timp ce tusea seacă poate fi de natură alergică, poate apărea în urma unei răceli, infecţii a gâtului sau a bronhiilor.

„Tratamentul homeopat se asociază cu elemente de prevenţie, care accelerează eficienţa tratamentului“, adaugă dr. Ecaterina Floroiu.

Hidratarea reprezintă unul dintre remediile esenţiale. „Pacienţii trebuie să bea multă apă la temperatura camerei  - până la un litru, un litru şi jumătate pe zi - sau băuturi calde pentru a „dizolva” mucusul, care se formează în căile respiratorii.“

Alt sfat esenţial pentru tratament este: umidificarea mediului din casă şi mai ales din dormitor   - umidificatoare, tăviţe cu apă pe caloriferele, inhalaţii cu aburi.

Fumatul activ sau pasiv trebuie evitat. „Pentru a ajuta medicul să stabilească un diagnostic corect  este util să  oferiţi o descriere cât mai precisă a modului în care a apărut tusea şi cum se manifestă: dacă este uscată sau productivă; în ce moment al zilei apare mai frecvent; cât timp durează; care sunt condiţiile de mediu în care se agravează tusea (mediu închis şi cald, sau în aer liber); dacă este mai frecventă în repaus sau în mişcare, în poziţie culcată sau în picioare; dacă există anumite perioade ale anului în care se agravează simptomele.”

Dacă tusea nu dispare  în câteva zile, consultul  medicului va clarifica cauza, investigând tipul de tuse şi simptomele care pot fi asociate, se stabileşte diagnosticul clinic. „Dacă este necesar, va recomanda o radiografie toracică, teste alergologice sau probe funcţionale respiratorii -spirometrie.“

Remedii homeopatice împotriva tusei seci

BELLADONNA  - Tuse seacă, cu pusee care debutează violent, crează senzaţia de sufocare şi este însoţită de anxietate şi de strănuturi. Concomitent, pacienţii pot avea fotofobie accentuată. Copilul este neliniştit, doreşte să stea alături de mamă şi să fie ţinut în braţe. Se agravează în timpul nopţii. Capul este cald şi extremităţile reci. În timpul acceselor de tuse faţa se înroşeşte, este caldă, radiază căldură.

CAUSTICUM - Tusea este insoţită de răguşeala şi pierderea vocii, în special, o pierdere subită a vocii, apărută în timpul unei gripe. Pacienţii prezintă uscăciunea gâtului, sau iritaţie laringiană, cu senzaţia de mucus în trahee.  Ei încearcă să-şi dreagă vocea, dar oricât de mult ar tuşi, nu reuşesc să expectoreze.

Remedii homeopatice contra tusei productive

COCCUS CACTI -  Paroxismele de tuse se succed în timp ce faţa se cianozează. Expectoraţia este mai vâscoasă şi aderentă. Cel mai dificil moment este înainte de miezul nopţii la orele 23-23.30;

IPECACUANHA - Tuse productivă însoţită de vomă, dar limba este curată, în ciuda prezenţei vomei. Nu se administrează niciodată remediul de rutină, numai pentru că cineva varsă în timp ce tuşeşte;

PULSATILLA NIGRICANS - Tuse seacă, nocturnă, agravată în clinostatism, care poate deveni productivă în timpul zilei. Copiii plâng foarte uşor, nu beau lichide. Este întotdeauna agravată de căldură, de căldura soarelui, camere calde, lângă foc, după consumul de băuturi calde. Tuşesc după efort sau dacă merg repede. Pierd urina în timp ce tuşesc.  Răcesc uşor, dacă se udă la picioare, la cap. Au o mare dorinţă de a bea limonadă. Tusea se agravează dacă se încălzesc prea tare în pat, în timpul somnului;


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările