Medicină naturistă

articolul anterior articolul urmator

Ciocolata neagră protejează creierul de atacurile cerebrale

0
28 Jul 2013 12:41:16
Autor: Ana Stan
Ciocolata neagră ajută la repararea celulelor în urma unui atac cerebral FOTO Shutterstock
Ciocolata neagră ajută la repararea celulelor în urma unui atac cerebral FOTO Shutterstock

Un anumit compus din ciocolata neagră pare să limiteze distrugerea creierului în urma atacurilor cerebrale, prin amplificarea semnalelor care protejează celulele nervoase, susţin cercetătorii americani.

La  nouăzeci de minute după ce li s-a administrat şoarecilor de laborator o doză modestă de epicatechină, un compus care se găseşte în ciocolata neagră, li s-a indus un atac cerebral. Aşa s-a descoperit că animalele care au ingerat epicatechină au avut mai puţine dereglări cerebrale decât cei cărora nu li se administrase acest antioxidant, notează „Futurity“.

Multe tratamente pentru oameni în cazul unui atac cerebral trebuie administrate în cel mult trei ore de la atac, pentru a fi eficiente, dar epicatechina pare să limiteze distrugerea neuronală la şoareci şi la 3,5 ore după un atac cerebral.

Cantitatea de ciocolată neagră care trebuie consumată pentru ca epicatechina să fie eficientă la oameni este destul de nesigură, însă cercetătorii de la „Johns Hopkins“ din SUA specifică faptul că acest studiu nu a fost făcut pe oameni.

„Epicatechina nu protejează direct celulele nervoase din creier de stricăciunile provocate de radicalii liberi, însă poate ajuta celulele să se apere singure. Chiar şi o doză mică ar fi suficientă“, spune Sylvain Dore, membru al echipei de cercetători.

Însă, în ciuda descoperirilor, oamenii nu trebuie să mărească aportul de ciocolată neagră, deoarece are un conţinut ridicat de calorii şi de grăsimi. „De fapt, oamenii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă“, continuă Dore.

„Epicatechina care să găseşte în ciocolata neagră este foarte sensibilă la modificările care apar în timpul producerii ciocolatei, proces în care trebuie să avem mare grijă să n-o distrugem. Numai în câteva tipuri de ciocolată se regăseşte ingredientul activ. Simpla precizare pe ambalaj că există «ciocolată neagră» nu este de-ajuns“, spune Dore.

Oamenii de ştiinţă au devenit fascinaţi de epicatechină atunci când i-au studiat pe indienii Kuna, o populaţie retrasă care locuieşte pe insulele de lângă coasta Panamei. Locuitorii acestor insule aveau un risc de boli cardiovasculare foarte scăzut. Cercetătorii nu au descoperit nimic special în genelor lor şi şi-au dat seama că atunci când se mutau de pe insule nu mai erau protejaţi. Atunci s-au luat în considerare factorii de mediu. Indienii consumau cu regularitate o băutură de cacao foarte amară şi de consistenţa mierii, în loc de cafea. Băutura avea un conţinut ridicat de epicatechină.


Citeşte mai multe despre ciocolată:

Ciocolata neagră oferă un „mecanism de apărare“ împotriva atacurilor de cord

Un nou studiu sugerează că ciocolata poate acţiona ca un fel de „mecanism de apărare“ împotriva atacurilor de cord.

O clujeancă a intrat în istoria ciocolatei belgiene. Delicatesele făcute în atelierul ei din Bruxelles au ajuns în toate colţurile lumii

Ciocolateria clujencei Anca Andreiţu din Bruxelles a devenit un loc popular printre angajaţii ambasadelor străine din oraş şi printre funcţionarii instituţiilor europene care vor să facă un cadou deosebit pentru oaspeţi. Notorietatea dobândită i-a rezervat un loc într-o carte dedicată istoriei ciocolatei belgiene.

Prepară un desert aromat cu ciocolată şi căpşuni!

Francezii au declarat 11 iulie Ziua Mondială a Ciocolatei. Să o sărbătorim cum se cuvine! Iată o reţetă de prăjitură festivă, evident, cu ciocolată şi... căpşuni!

Pentru clipe de răsfăţ, tartă cu cireşe şi ciocolată!

Fructele de sezon te inspiră să pregăteşti cele mai bune prăjituri. Săptămâna aceasta pregăteşte o tartă franţuzească de o savoare incontestabilă cu cireşe şi ciocolată.

Cum se prepară cel mai fin tort de ciocolată

Vă propunem un desert rafinat, plin de promisiuni şi de tentaţii, care se poate prepara destul de uşor dacă veţi urma întocmai îndrumările noastre. Iată de ce ingrediente aveţi nevoie ca să pregătiţi tortul fin de ciocolată!
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările