Cum să foloseşti corect uleiurile esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpără uleiurile esenţiale de la Plafar sau de la farmacie, de preferat, pe cele bio
Cumpără uleiurile esenţiale de la Plafar sau de la farmacie, de preferat, pe cele bio

Au reale proprietăţi terapeutice şi te protejează de boli dacă ştii cum să aplici terapiile cu uleiuri esenţiale. În schimb, dacă nu urmezi instrucţiunile de administrare, rişti să-ţi pui în pericol sănătatea.

Eficienţa uleiurilor esenţiale din plante împotriva unor boli a fost demonstrată de-a lungul miilor de ani de utilizare. Dar ele nu sunt lipsite de contraindicaţii şi de efecte adverse care mai mult ne pot complica unele probleme de sănătate.

Sunt contraindicate copiilor sub 7 ani

Uleiurile esenţiale nu se administrează sub nicio formă copiilor sub 7 ani, iar unii specialişti extind această contraindicaţie chiar până la 12 ani. Nici măcar pentru uz extern nu se recomandă utilizarea uleiurilor esenţiale din plante la copii, pentru că ei au pielea mult mai sensibilă decât cea a adulţilor.

În plus, unele tipuri de ulei esenţial conţin compuşi neurotoxici (care afectează sistemul nervos). Unul dintre cele mai nocive pentru copii din această cauză este uleiul esenţial de mentă, care are în compoziţie cetone, iar un număr mare de uleiuri esenţiale conţin lactone, ambele substanţe fiind, într-o oarecare măsură, toxice pentru sistemul nervos.

Nici gravidele nu trebuie să facă astfel de tratamente!

Din acelaşi motiv pentru care uleiurile esenţiale sunt contraindicate copiilor, ele nu trebuie folosite nici de femeile însărcinate sau care alăptează. Substanţele neurotoxice din compoziţia lor ajung la făt, respectiv la nou-născut (prin intermediul laptelui).
În plus, cetonele şi lactonele pot provoca avort sau pot duce la naştere prematură, avertizează specialiştii.

Nu le folosi atunci când te expui la soare!

Unele uleiuri esenţiale folosite frecvent dau sensibilitate la soare, ceea ce înseamnă că, dacă te expui la soare în timp ce faci un astfel de tratament, îţi pot apărea pe piele pete decolorate. Cele mai riscante din acest punct de vedere sunt uleiurile esenţiale pe bază de citrice, dar nu numai. Iată câteva dintre ele:
-uleiul esenţial de lămâie (problema este coaja);
-de lămâie verde (limetă);
-de mandarină (coaja);
-de portocală amară (coaja);
-de grepfrut (coaja);
-de lămâiţă;
-de angelică (seminţele);
-de bergamotă;
-de ţelină;
-de mărar sălbatic;

Conţin substanţe chimice care pot dăuna

Compuşii biochimici din compoziţia uleiurilor esenţiale sunt deopotrivă benefici pentru starea de sănătate, dar, în unele situaţii, ei pot crea neplăceri. Iată care sunt substanţele care se regăsesc în majoritate uleiurilor esenţiale şi care ne pot da bătăi de cap şi la ce trebuie să fii atent:
-aldehidele – sunt agresive cu pielea, iar aldehidele terpenice dau sensibilitate la soare;
-cetonele şi lactonele – sunt neurotoxice şi pot duce la avort spontan dacă uleiurile care le conţin sunt folosite de femeile însărcinate;
-esterii;
-fenolii – agresivi cu pielea şi hepatotoxici, adică pun în pericol buna funcţionare a ficatului;
-terpenele – agresive cu pielea.

Ce uleiuri nu trebuie să foloseşti dacă suferi de anumite boli

Pentru a fi sigur că nu-ţi faci mai mult rău decât bine utilizând uleiurile esenţiale pentru anumite afecţiuni, cel mai bine este să mergi la un specialist fitoterapeut care să-ţi evalueze starea de sănătate şi să-ţi recomande produsele cel mai puţin nocive pentru tine.

Totuşi, lista de mai jos îţi spune ce uleiuri să nu foloseşti sub nicio formă dacă suferi de:
-hipertensiune – este contraindicat uleiul esenţial de rozmarin;
-epilepsie – nu folosi ulei esenţial de mărar, de camfor, de isop sau de tuia;
-hipotiroidism – contraindicaţie: uleiul esenţial de molid negru;
-afecţiuni renale – nu utiliza ulei esenţial de ienupăr;
-alergii – sunt contraindicate: uleiul esenţial de mentă, de verbină exotică, de roiniţă şi de scorţişoară.

Persoanele care sunt sub tratament cu medicamente anticoagulante nu trebuie să folosească uleiul esenţial de cistus ladanifer şi nici cel de chiparos.

Recomandări de utilizare sigură

Respectă cu stricteţe diluţia recomandată (câte picături la ce cantitate de lichid). Nu creşte cantitatea administrată fără a cere sfatul specialistului înainte.

Nu aplica niciodată pe piele şi nici nu ingera uleiuri esenţiale care nu au fost diluate în prealabil (în ulei de măsline, de floarea-soarelui etc. pentru uz extern şi în apă sau în ceai pentru uz intern).
Cumpără uleiuri esenţiale100% naturale, de preferat bio (să prezinte ştampila organismului care certifică autenticitatea precizării „bio“ de pe ambalaj – EcoCert, Soil Association, USDA Organic sau Cosmebio).

Nu folosi uleiul esenţial în afara perioadei de valabilitate.

Evită contactul uleiului esenţial cu ochii. În cazul în care acesta intră accidental în ochi, clăteşte din abundenţă cu ulei vegetal (de măsline sau de floarea-soarelui). Atenţie! Nu se clătesc ochii niciodată cu apă în cazul contactului cu uleiuri esenţiale, fiindcă acestea nu sunt solubile în apă.

Aceeaşi măsură de urgenţă se aplică şi în cazul reacţiilor neplăcute apărute la nivelul pielii. În caz de supradozare, pot apărea pete sau arsuri pe piele, dar prin clătirea abundentă cu ulei, aceste reacţii pot fi minimizate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite