Cum să rămânem sănătoşi toamna aceasta, fără pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteo - vremea - soare - incalzire - toamna - copii veseli FOTO Shutterstock

Pe măsură ce temperaturile scad, organismul începe să se resimtă: răcim, ne doare capul, ne dor articulaţiile... Medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, a fost la Adevărul Live să explice modificările care au loc în corp odată cu trecerea la sezonul rece şi să ne recomande trucuri naturale care ne scapă de suferinţe toamna asta.

 

La meteo se-anunţă ploi şi temperaturi din ce în ce mai scăzute, ceea ce înseamnă că şi organismul nostru va trece printr-o nouă etapă de readaptare. Acest tip de readaptare are loc mai rapid mai puţin simţitor în cazul tinerilor, dar deja după vârsta de 35 de ani, chiar şi micile modificări ale vremii se pot solda cu neplăceri. Imunitatea scade, iar cei meteosensibili încep să acuze dureri şi alte manifestări care le dau peste cap activitatea.

Medicul Ruxandra Constantina a adus la Adevărul Live remedii şi reţete uşor de preparat acasă pentru a ne proteja organismul de virusuri şi pentru a ne întări imunitatea, astfel încât să ne putem bucura de toamnă.

De ce suntem meteosensibili?

"Există chiar o disciplină, biometeorologie, care studiază influenţa factorilor atmostferici (temperatură, presiune, încărcătura ionică, radiaţia cosmică, radiaţia electromagnetică) asupra stării de sănătate. 1/3 din populaţia Europei nu are nimic, 1/3 e meteosensibilă, iar 1/3 e chiar meteodependentă. Meteosensibilitatea sau metodependenţa nu înseamnă o afecţiune în sine, ci faptul că acele persoane au nişte afecţiuni latente sau o predispoziţie spre o anumită tulburare, care în anumite condiţii meteorologice se acutizează. Există oameni tineri care sunt barometri, care prezic apropierea furtunii. Stilul de viaţa îşi pune amprenta asupra sensibilitaţii la factorii meteo. Persoanele care au alimentaţie nesănătoasă, care stau închise în case sau birouri au cele mai mari riscuri din acest punct de vedere", a explicat medicul Ruxandra Constantina, în deschiderea emisiunii. 

Cauza exactă a modificărilor induse de factorii atmosferici asupra sănătăţii nu sunt pe deplin cunoscută. Când este vânt, de exemplu, sau temperaturile sunt scăzute, organismul o resimte ca pe un stres şi eliberează hormoni ai stresului. Scade cantitatea de serotonină şi alţi neurotransmiţători, ceea ce determină o suferinţă mai mare. 

Cum prevenim disconfortul?

Copiii de-abia au început şcoală şi deja au început rinitele. Există şi rinite alergice, destul de frecvente în această perioadă. Umezeala favorizează dezvoltarea mucegaiului. Acum e perioada propice pentru a lua măsuri. 

"Plantele nu mai sunt leacuri băbeşti. Printre cele mai bune plante se numără Echinaceea. Există capsule, există tincturi, iar pentru copii există siropele. Eu le dau pe perioade de 15-30 de zile. Dacă dăm prea mult, biciuim prea mult sistemul imunitar. Şi chimenul negru e extraordinar", a declarat medicul. 

Tinctura de propolis se administrează câte o picătură pe kg corp pe zi şi cura durează 10-15 zile

Uleiuri de esenţial de eucalipt, tee trea, brad acţionează ca antiseptic şi antibiotic natural. 

Dacă celui mic îi curge nasul, mănâncă, e vioi nu e cazul să luăm antibiotic. Doar dacă apar complicaţii, cu tuse seacă, somnolenţă etc., copil trebuie dus la medic, pentru tratament medicamentos. 

Am avut rezultate foarte bune cu gemoterapice şi la sugari. Acestea se pot administra de la vârsta de la o lună, fără nicio problemă. Se dau şi la gravide, dar că nu toate.

Dacă rinita persistă mai mult de o săptămână, se asociază mâncărimi, e clar că e rinită alergică. E bine să începem o cură de desensibilizare cu plante (trei fraţi-pătaţi etc), dar şi cu antihistaminice, dar numai la recomadarea medicului. 

"Una dintre cele mai mari greşeli a secolului nostru este abuzului de antibiotice, mai ales la copii", a puncat medicul.

Durerile de cap ca şi alte tipuri de dureri (negralgia, sciatica) sunt accentuate de vânt, umezeală etc. Dacă ne ştim mai sensibili, e bine să purtăm ceva pe cap, o căciula sau o glugă. Gheara diavolului, ghiara mâţei, untişorul, arnică sunt plante recomandate în caz de negralgii. Kinetoterapia e o soluţie eficientă. Nu recomand adminisrarea de antiinflamatorii pe termen lung, pentru că sunt foarte nocive. E important, de asemenea, să fie evitate aerul condiţionat, cafeaua, vinul, cărnurile etc.

Circulaţia periferică deficitară

Curele cu ginkgo biloba, resveratrol (în coaja strugurlori negri şi sâmburi), conenzima Q 10, sub formă de capsule, de tincturi, combinat cu masaj cu diferite creme şi uleiuri esenţiale ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Cura cu struguri sau cu must (suc proaspăt din struguri poate fi dat şi copiilor) e antiastenica şi antianemică. Şi vinul natural e bun: 2-3 pahare pe săptămână, nu pe zi.

Scăderea temperaturii determină vasoconstricţie şi de aceea poate determina creşterea tensiunii arteriale, a riscului de infarct şi accident vascular cerebral. E important să nu abuzăm de alimente bogate în grăsimi, pentru că poate agrava circulaţia sângelui şi mai mult. 

În fiecare toamnă se accentuează gastrita. De aceea e foarte important să fim atenţi ce mâncăm, dar şi cum mâncăm. 10 minute cât mâncăm, ar trebuie să mestecăm în linişte şi să nu bem apă în timpul mesei. Se prescriu o mulţime de medicamente pentru gastrite. Să nu uităm că scăderea acidităţii gastrice pe termen lung favorizează cancerul de stomac. Eu recomand produsele stupului şi am pacienţi că le merge foarte bine. 

"Starea de sănătate e rezultatul simbiozei organismului cu mediul, dar şi cu ceea ce e în noi. Nu vor fi sănătoşi, dacă devenim sterili",  precizează medicul.

Este foarte simplu să luăm cătină şi afine, să le spălăm şi să le lăsăm la întuneric să macerăm, apoi să strecurăm şi obţinem un produs foarte bun.

Remedii pentru zona uro-genitală

Dacă apare disconfort în această zonă, mergem şi facem teste, un sumar de urină, chiar o urocultură.. Dacă apare infeţie, o tratăm cu antibiotic, dcă nu, atunci luăm altceva. Hidratarea e foarte importantă. Trebuie să bem apă, dar şi ceaiuri din plante antiseptice urinare: afin, merişor, iarba neagră. Şi tinctura de propolis este un excelent antispetic.

Cum combatem depresia

Atunci când ne simţim mai melancolici, e bine să facem aromoterapie cu bergamotă, mentă, busuioc, lavandă. Intern sunt recomandate lavanda, sunătoarea, sucul de noni. În cazuri mai grave, e esenţial să fie solicitată sprijinul unui psihoterapeut. Plimbările în natură şi socializarea au un rol important în reglarea emoţională.

Toamna e bine să consumăm ceea ce creşte în pământ: sfeclă roşie, morcovi, ţelină etc. De asemenea, toamna e bogată în crucifere: broccoli, conopidă, varză de bruxelles. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite