Cum tratăm degerăturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Degerăturile nu apar doar pe vârful muntelui. Mâinile şi picioarele expuse gerului prelungit pot suferi leziuni serioase, oriunde te-ai afla.

Cu gerul care se anunţă nu e de glumă. Expunerea prelungită la temperaturi scăzute, aşa cum se înregistrează în această perioadă pe întregul cuprinsul ţării poate duce la apariţia degerăturilor. Pericolul e cu atât mai mare decă frigul este însoţit de vânt puternic sau de umezeală.

De regulă, cel mai frecvent sunt afectate degetele picioarelor şi ale mâinilor, dar degerăturile atinge şi nivelul nasului, urechilor şi chiar al obrajilor. Primele semne sunt furnicăturile, urmate de senzaţia de amorţire, înroşire a extremităţilor şi durere locală. Pe măsură ce leziunile avansează, durerile dispar. Pielea devine vânătă, indiciu care arată gravitatea leziunii.

În cazul în care persoana afectată este tratată în acest moment, sunt şanse mari ca, în câteva zile, degerăturile să se vindece. În situaţiile mai grave se formează vezicule roşiatice sau chiar violet, care evoluează spre ulceraţii şi cangrene. 

Aceste leziuni profunde sunt extrem de periculoase şi pot necesita chiar amputarea extremităţii afectate.

Gradele degerăturilor

Gradul I. Este forma cea mai uşoară şi se manifestă prin eritem (înroşire a pielii care păleşte la apăsare), edem (umflătură rezultată ca urmare a retenţiei de lichid în ţesuturi), aspect ceros, placă roşie, groasă, rece, dureroasă şi amorţire.

Gradul II. Simptomele prezentate mai sus se accentuează, astfel că placa devine violacee, apar flictenele (băşici care conţin plasmă). Prezenţa acestor reprezintă o indicaţie clară pentru solicitarea ajutorului medical.

Gradul III. Este caracterizat de prezenţa unor umflături pline cu sânge, care se pot transforma în decursul câtorva săptămâni în escare (crustă de culoare neagră care se formează ca urmare a mortificării ţesuturilor).

Încălzirea se face treptat

O regulă importantă de avut în vedere în cazul degerăturile este aceea că încălzirea zonei afectate se va face în mod gradat şi în niciun caz nu în directa apropiere a unei surse de încălzire.

De asemenea, este esenţial să nu ne scărpinăm, chiar dacă mâncărimile sunt greu de suportat. După dezgheţare, e indicat să punem un pansament local, separând între ele degetele de la mâini sau de la picioare.

Măsuri care pot grăbi vindecarea

În cazul în care degerăturile sunt uşoare, de gradul I, putem încerca ameliorarea lor folosind:

Cataplasmele cu frunze proaspete de varză strivite, morcovi şi cartofi daţi pe răzătoare. De ajutor este şi ceapa coaptă timp de câteva minute la cuptor. Aceasta se aplică după ce se răceşte, fiind fixată cu ajutorul unei comprese.

Pansamentele cu frunze de Aloe Vera, au efect benefic dotorită proprietăţilor cicatrizante ale plantei.

Băile locale în decoct din trei-patru castane comestibile mărunţite sau  din rădăcină şi frunze de ţelină.

Compresele cu decoct din două linguri de coada calului uscată şi mărunţită sau din dou-trei lnguri de pulbere de scoarţă de stejar la o cană de apă.

Masajul uşor cu ulei din fructe de cătină sau unguente cu vitamine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite