Medicină naturistă

articolul anterior articolul urmator

Infecţiile respiratorii cauzate de aerul condiţionat pot fi tratate şi cu remedii homeopatice. Care sunt acestea

0
3 Sep 2019 12:43:31
Autor: Daniela Serb
Persoanele cu sistem imunitar slab sunt mai expuse infecţiilor respiratorii
Persoanele cu sistem imunitar slab sunt mai expuse infecţiilor respiratorii

Temperaturile ridicate de afară ne fac să căutăm cu disperare soluţii de răcorire. Cea mai la îndemână este aerul condiţionat. Folosit abuziv el poate face mai mult rău decât bine.

Instalaţiile de aer condiţionat produc răcirea şi dezumidificarea aerului dintr-o încăpere. „Dacă temperatura din cameră este mai scăzută cu 5 grade Celsius faţă de cea din mediul exterior, atunci senzorii termici din piele avertizează creierul ca acesta să declanşeaze mecanismele de încălzire şi conservare a temperaturii corpului. Mecanismul? Vasoconstricţie arterială şi capilară, dar totodată scăderea aportului de leucocite şi factori imunitari către ţesuturi.”, punctează medicul homeopat Bogdan Neguleasa.

De asemenea, uscăciunea din aer determină deshidratarea pielii şi a mucoaselor, afectând funcţia acestora de barieră în faţa virusurilor şi bacteriilor din mediul înconjurător. Şi aşa, ne putem alege cu o infecţie respiratorie.

O altă problemă, care apare în special în cazul instalaţiilor de aer condiţionat prost întreţinute, este acumularea de bacterii, fungi, acarieni şi diverşi alergeni în filtrele aparatelor. Aceştia ajung în camere şi sunt recirculaţi permanent, crescând astfel riscul de contaminare.

Imunitatea slabă creşte expunerea

Cele mai expuse sunt persoanele cu un sistem imunitar dezechilibrat. Acestea pot dezvolta mai uşor infecţii respiratorii şi alergii. De asemena, copiii cu vârste sub 7-8 ani sunt mai sensibili. Explicaţia? Imunitatea lor nu este atât de solidă.

O altă categorie cu factor de risc crescut sunt  persoanele în vârstă sau cele care prezintă diverse boli asociate, ca de exemplu, boli cardiovasculare sau pulmonare.

„Infecţiile respiratorii pot determina contaminarea ţesuturilor învecinate şi apariţia altor infecţii”,adaugă dr homeopat Neguleasa. Un exemplu în acest sens? Infecţiile căilor respiratorii superioare pot duce la otite sau sinuzite.

Cum se manifestă infecţiile respiratorii generate de expunerea la aerul condiţionat

„Infecţiile respiratorii generate de aerul condiţionat determină o gamă largă de simptome, în funcţie de zonele sau organele afectate. Mai frecvent, întâlnim strănut, rinoree, disfonie, eritem faringian, tuse, în special tuse seacă, dureri la nivelul faringelui, senzaţia de uscăciune la nivelul mucoaselor“, explică dr Neguleasa.

„O afecţiune aparte, gravă, care este favorizată de instalaţiile de aer condiţionat, este pneumonia cu Legionella. Aceasta determină febră peste 40 grade, dureri de cap sau musculare, frisoane, tuse seacă şi dificultăţi de respiraţie şi reprezintă o urgenţă“, adaugă specialistul homeopat.

Tratamentul infecţiilor respiratorii cauzate de aerul condiţionat se face individualizat. Homeopatia este o medicina holistică, iar remediul prescris trebuie să acopere în totalitate tabloul de boală al pacientului.

Medicul homeopat va ţine seama de simptomele actuale, atât cele din sfera respiratorie, cât şi cele asociate, de istoricul pacientului, de modalităţtile de agravare sau de ameliorare a bolii. Concluzia? Remediul ales va determina dispariţia simptomelor pacientului şi va creşte rezistenţa generală a organismului.  Un pacient care strănută frecvent şi suferă de rinoree apoasă poate fi ajutat de remediul Sabadilla.

O persoană cu nasul înfundat, care tuşeşte şi ale cărui simptome se agravează la schimbarea de temperatură, poate fi ajutat de către specialistul homeopat cu Nux vomica.

Pe de altă parte,  o tuse seacă, sâcâitoare, cu agravare nocturnă, poate beneficia de Drosera. Dacă nasul este înfundat, iar secreţiile sunt groase, de culoare galben-verzuie, Pulsatilla este remediul cel mai indicat

Ghid de supravieţuire în timpul bolii

Recomandări generale: Pacientul trebuie să evite expunerea la aer condiţionat pe timpul bolii, să se hidrateze bine cu lichide uşor îndulcite, să consume alimente bogate în vitamina C  - limonada îndulcită cu miere.

O altă soluţie pe care o pune în practică este tinctura de echinacea. Aceasta creşte imunitatea nespecifică şi scurtează timpul de vindecare. Totodată, gemoderivatele, uleiurile esenţiale şi ceaiurile din plante medicinale pot complete tratamentul homeopat, la nevoie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările