Metode de albire a dinţilor, explicate de medicul stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metode de albire dentara
Metode de albire dentara

Dinţii albi şi zâmbetul perfect se obţin printr-o igienă orală corectă şi proceduri de albire profesională în cabinetul stomatologic, însă există câteva soluţii la care putem apela periodic şi acasă pentru a ne menţine albul dinţilor şi pentru a îndepărta placa bacteriană ce determină îngălbenirea acestora.

Medicul stomatolog Adrian Mina explică o serie de metode la care putem apela acasă pentru o dantură curată şi albă. E important să ştim însă că majoritatea trebuie efectuate rar, pe perioade extrem de scurte de timp, dacă nu ne dorim să avem parte de efecte mai puţin plăcute. În plus, specialistul avertizează că acestea nu înlocuiesc vizitele la cabinetul medicului stomatolog.

1. Periază-ţi dinţii cu regularitate

Primul pas este să ne spălăm dinţii în fiecare zi, de minimum două ori câte două minute, în mod corect. Este foarte important să ne spălăm dinţii cât mai curând după ce am consumat orice fel de alimente şi băuturi care i-ar putea păta ori îngălbeni. Cu toate acestea, aveţi grijă să nu periaţi imediat după consumul de alimente şi băuturi acide. Asta poate face ca acizii să atace smalţul şi să ducă la erodarea acestuia. Periajul cu o pastă de dinţi special creată pentru albire este mai eficient pentru un zâmbet alb, lucru demonstrat ştiinţific. Aceste paste de dinţi pentru albire conţin substanţe abrazive uşoare care ajută la îndepărtarea petelor de suprafaţă, dar cu blândeţe.

2. Bicarbonat de sodiu şi peroxid de hidrogen

Folosirea unei paste obţinute din bicarbonat de sodiu şi peroxid de hidrogen ajută la eliminarea plăcii bacteriene şi scad riscul apariţiei petelor. În acest sens, se amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de peroxid de hidrogen. Clătiţi bine gura cu apă după ce aţi periat. De asemenea, puteţi utiliza acelaşi raport de ingrediente pentru a obţine apă de gură. Sau puteţi încerca bicarbonat de sodiu în combinaţie cu apă.

3. Gargară cu ulei de cocos

Gargara cu ulei de cocos îndepărtează placa bacteriană, ceea ce poate ajuta la albirea dinţilor. Folosiţi întotdeauna ulei organic de cea mai bună calitate, care nu conţine ingrediente dăunătoare. Ţineţi, timp de cel puţin 10 minute, ulei lichid de cocos în gură. Nu îl înghiţiţi, deoarece conţine toxine şi bacterii din cavitatea orală. Clătiţi apoi bine gura şi beţi un pahar cu apă. Apoi treceţi la periajul dentar. Acest obicei scade şi riscul apariţiei unor afecţiuni precum gingivita.

4. Oţet de mere

Oţetul de mere poate fi utilizat în cantităţi foarte mici pentru albirea dinţilor. Amestecaţi 2 linguriţe de oţet de mere cu apă şi clătiţi dinţii timp de 30 de secunde cu acest amestec. Apoi, clătiţi gura cu apă şi efectuaţi periajul dentar. Acest truc trebuie folosit foarte rar şi doar pe perioade scurte de timp. Altfel poate afecta structura dinţilor.

5. Cărbune activ

Puteţi folosi cărbune activ pentru a îndepărta petele de pe dinţi, dar şi de bacteriile şi toxinele existente în cavitatea bucală. Deschideţi o capsulă de cărbune activ şi puneţi conţinutul pe periuţa de dinţi. Periaţi dinţii cu mişcări uşoare, circulare, timp de 2 minute. Atenţie mare în zona gingiilor, deoarece cărbunele este abraziv. Apoi clătiţi bine. Dacă aveţi dinţi sensibili, puteţi doar să tamponaţi uşor cărbunele la nivelul acestora. Îl lăsaţi să acţioneze 2 minute, iar apoi clătiţi bine. Din nou, un lucru recomandat cât mai rar şi pe perioade foarte scurte de timp.

6. Fructe şi legume cu conţinut ridicat de apă

Consumul de fructe şi legume crude cu un conţinut ridicat de apă poate ajuta la menţinerea sănătăţii dinţilor. Acestea ajută la curăţarea dinţilor şi a gingiilor de placă bacteriană. Dacă mestecaţi fructe şi legume proaspete la finalul unei mese, acest lucru poate creşte producţia de salivă. Saliva ajută la îndepărtarea particulelor alimentare rămase pe dinţi şi la eliminarea acizilor din cavitatea orală.

Există multe lucruri pe care le puteţi încerca acasă pentru albirea dinţilor. Cu toate astea, trebuie să fiţi atenţi să nu vă deterioraţi smalţul şi gingiile, lucru ce va duce la sensibilitate dentară şi apariţia cariilor. Cel mai bun sfat pentru un zâmbet alb este să preveniţi apariţia petelor dentare, să aveţi o igienă orală bună şi să consultaţi periodic medicul dentist”, concluzionează medicul stomatolog Adrian Mina.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite