Bogat în flavonoide – compuşi esenţiali pentru buna funcţionare a vitaminei C – păducelul ajută sănătatea cardiovasculară. Aceasta pentru că el acţionează ca un vasodilatator, intensifică fluxul de sânge şi de oxigen către inimă, diminuând efortul pe care acest organ îl face pentru a pompa sângele în tot corpul.
Totodată, păducelul acţionează ca un diuretic, eliminând sarea şi excesul de apă din organism. În plus, fructele de păducel sunt utilizate de multă vreme în tratamentul problemelor digestive şi a insomniei.
Păducelul se recomandă în cazuri uşoare de hipertensiune, ateroscleroză, ca vasodilatator coronarian, ca sedativ şi antispastic. În cazul bolnavilor cardiaci, preparatele pe bază de păducel trebuie utilizate doar la recomandarea medicului.
Cum se prepară
Farmacologul dr. Ovidiu Bojor afirmă că, în „farmacia casei“ se poate folosi o infuzie dintr-o linguriţă rasă de flori şi frunze la o cană cu apă care se bea treptat seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere.
Tinctura se prepară din 20 de flori şi frunze la 100 de mililitri de alcool de 60-70 de grade prin macerare timp de zece zile. Se iau de trei ori pe zi câte 10-15 picături în puţină apă sau într-o linguriţă cu zahăr.
Nu se cunosc contraindicaţii, dar se recomandă utilizarea cu precauţie în timpul sarcinii şi alăptării, potrivit recomandărilor OMS.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
0 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate