VIDEO O banală răceală se poate transforma într-o pneumonie atipică fatală. Care sunt diferenţele şi cele mai eficiente ajutoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă neglijăm simptomele afecţiunilor respiratorii de sezon şi nu ne menajăm, riscăm ca de la o viroză obişnuită să ajungem la o infecţie respiratorie gravă, poate chiar letală.


a murit, luna trecută, din cauza unui edem pulmonar. Ea suferea de tuse cronică în fiecare an când începea sezonul rece. A crezut că e numai o răceală obişnuită, nu a mers la medic şi a murit dintr-o dată.

Invitata noastră din studio, medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, împreună cu participanţii prin intervenţii telefonice – prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi conf. dr. Monica Luminos, infecţionist pediatru la Spitalul „Matei Balş“ ne-au ajutat să identificăm semnalele de alarmă ale afecţiunilor respiratorii periculoase.

În plus, am făcut o listă a celor mai eficiente tratamente naturale pentru neplăcerile care ne pot strica perioada Sărbătorilor, de la infecţii respiratorii, la stres, deprimare şi tulburări de somn.

Cele mai importante declaraţii:

„Schimbarile bruşte de temeparatură nu sunt benefice organismul. Există persoane care se adapteaza genetic mai greu la frig, aşa cum sunt Românii“, susţine medicul Ruxandra Constantina.

Aveţi multe cazuri de probleme respiratorii?

„Da, încă din luna octombrie am avut pacienţi cu astfel de afecţiuni. Persoane mai sensibile, vârstnicii, copiii şi persoanele care lucrează în colectivităţi mari. Românilor şi cadrelor medicale din ţară li se pare normala să-ţi curgă nasul şi să tuşeşti o lună, după ce ai tratat o viroză. Dar se înşală. În momentul în care de curge nasul, dar starea generală este bună, înseamnă că ne confruntăm cu o răceală banală, un guturai. În momentul în care nu mai mâncăm, refuzăm să se hidratăm, atunci ne confruntăm cu o pneumonie sau o bronşită şi trebuie să acţionăm“, aminteşte specialista.

„În momentul în care începem să strănutăm, să ne curgă nasul, ar fi indicat să ne luăm concediu două-trei zile şi să consumăm lichide căluduţe, adică supe şi ceaiuri“, completeaza ea.

Principalele greşeli pe care o persoană le face atunci scând se confruntă cu o viroză respiratorie

  • Nu acordă atenţia cuvenită, spun că nu pot să lipsească de la serviciu.
  • Fumează.
  • Nu renunţă la băuturile reci, precum sucuri şi energizante.

De ce tot mai multe persoane se confruntă cu o dificienţă a sistemului imunitar?  

„Din cauza stilului de viaţă. Trebuie să bem mai puţine băuturi din comerţ, să nu mai consumăm preparate tip fast food. În schimb, putem mânca citrice, fructe de pădure“, sfătuieşte medicul de familie.

  • Dacă avem febră putem să luăm ibuprofen sau paracetamol.
  • Când ne curge nasul putem folosi picăturile, doar dacă vorbim de o viroză într-o stare acută. Folosiţi, în schimb, uleiurile esenţiale, care sunt nişte antiseptice şi antibiotice foarte bune. Şi, în plus, hrănesc mucoasa nazală.
  • Pentru dureri în gat: consumaţi tinctură de propolis, ceaiuri cu miere şi suc de lămâie

Răceală banală sau problemă respiratorie severă? Aflăm diferenţele la Adevărul Live  

Când ar trebui să ne îngrijorăm din cauza unei pneumonii?

„Pneumoniile sunt afecţiuni de sezon, care apar din cauza oscilaţiilor de temperatură. Avem pacienţi care au imunitatea scăzută din cauza altor boli suferite, pentru o afecţiune cardiovasculară sau gastrică sau HIV. Tratarea acestor peumonii depind de agresivitatea microbului“, explică Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Ce înseamnă pneumonie antipică?

„Este o boală care apare la acţiunea unui grup de germeni, apropiaţi viruşilor, şi debuteaza sub forma unei gripe, răceli. Ne curge nasul, ne curg ochiii şi ne dor muşchii“, susţine specialistul.

Ce măsuri ar trebui să aplicăm, ca să nu ajugem la complicaţii?

„În următoarele 24 de ore, trebuie făcut un consult la un specialist. Se impune un tratament pe bază de antibiotice sau un vaccin antigripal“, aminteşte el.

Cure de imunizare activă:

„Echinaceea - creşte imunitatea organismului şi poate fi administrată profilactic. Spre exemplu, putem să consumăm suc şi ceai, produse pe bază de echinaceea, zece zile pe lună, timp de trei luni consecutiv.Trebuie luat un produs bun, la recomandarea unui medic“, argumentează Ruxandra Constantina.

  • Uleiul de chimen negru (3-5 picături);
  • Mierea (adminsitrată la copii după vârsta de 1 an);
  • Tinctura de propolis;
  • Lăptişorul de matcă (1-2 linguriţe pe zi), cumpărat de la producători;
  • Extractele de fructele de pădure, citricele;
  • Uleiurile esenţiale

Efectele secundare al medicamentelor administrate atunci când ne confruntăm cu o viroză respiratorie

„Picăturile de nas distrug mucoaza nazală şi dau dependenţă. Ele pot să crească şi tensiunea pentru persoanele care suferă de boli cardiace. Paracetamotul e relativ sigur, mai puţin în doze mari, că îţi distruge ficatul“, aminteşte specialista.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite