Medicină naturistă

articolul anterior articolul urmator

Remedii homeopatice în caz de indigestie

0
9 Jan 2020 12:23:10
Autor: George-Andrei Cristescu
Indigestia este însoţită de greaţă şi balonare
Indigestia este însoţită de greaţă şi balonare

Au trecut Sărbătorile care ne-au adus în faţa unor mese bogate în grăsimi, crabohidraţi şi zahăr. După toate aceste excese culinare, ce facem dacă apar problemele intestinale?

Indigestia este rezultatul unei mese abundente, bogată în grăsimi, prăjeli sau condimente, a consumului de lichide în timpul mesei, a ingerării rapide a alimentelor sau a unei mese luate într-o situaţie stresantă.

„Dispepsia sau indigestia reprezintă senzaţia de arsură sau durere apărută în partea superioară a abdomenului şi  este însoţită de obicei de greaţă, balonare, senzaţie de plenitudine şi uneori de vărsături”, explică medicul homeopat Bogdan Neguleasa.

 „Cel mai simplu tratament în cazul dispepsiei este prevenţia”, adaugă acesta. „Este important să controlăm cantitatea ingerată, că să permitem sucurilor digestive să impregneze şi să digere corect alimentele consumate. Nu trebuie să consumăm cantităţi mari de condimente şi alcool, deoarece acestea irită mucoasa intestinală şi o împiedică să funcţioneze corespunzător.”

 Carnea este un aliment greu de digerat, consumă multă energie şi generează o serie de produşi toxici pentru organism. De aceea, după mesele bogate în carne ne simţim obosiţi şi somnolenţi. „Se recomandă consumul moderat de carne, alternând cu consumul de alimente bogate în fibre vegetale, care previn constipaţia şi ajută la eliminarea reziduurilor toxice” spune dr Neguleasa.

La apariţia indigestiilor se recomandă repaosul alimentar, consumul de alimente uşor de asimilat şi folosirea ceaiurilor digestive sunt metodele care funcţionează cel mai bine.

„Nu se recomandă automedicaţia“

Un tratament eficace în asemenea situaţii este cel homeopat. Iată câteva exemple de remedii folositoare:

NUX VOMICA – este cel mai cunoscut şi mai folosit remediu homeopat în indigestii. Se recomandă persoanelor care consumă în exces alimente, alcool, cafea şi condimente. Acest remediu este util când prezinţi un gust amar în gură, eructaţii, vărsături violente sau dureri în abdomen ameliorate de scaun;

LYCOPODIUM – simptome ameliorate de băuturi calde, senzaţia de plenitudine abdominală, foame constantă. Se recomandă persoanelor cu flatulenţă, care nu suportă ceapa şi prezintă borborisme,constipaţie, uneori alternând cu diaree sau meteorism abdominal marcat;

ARSENICUM – agravat la frig, băuturi şi alimente reci, anxietate, îngrijorat pentru sănătatea lui. Persoanelor carora li se potriveşte acest remediu au senzaţia de sete intensă, doresc apă rece, pe care o vomită. Ei prezintă dureri cu senzaţia de arsură în stomac şi abdomen, greaţă, vărsături şi diaree;

CARBO VEGETABILIS – agravat de mese bogate, ameliorat de eructaţii. Este potrivit persoanelor cu aversiune la carne, grăsimi şi lapte deoarece le provoacă flatulenţă. Acestea prezintă dorinţă de alimente sărate şi acre, au eructaţii, flatulenţă excesivă şi colici abdominale;

IPECA – agravat de mese bogate, carne de porc sau viţel; ameliorat când stă întins. Pacienţii prezintă greţuri, vărsături puternice, dureri sfâşietoare în abdomen agravate de mişcare, ameliorate când stau întinsi.

În homeopatie, tratamentul este indivizualizat, dată fiind simptomatologia extrem de variată a afecţiunilor digestive. De aceea nu se recomandă automedicaţia. „Dacă aţi exagerat puţin în perioada Sărbătorilor de iarnă şi suferiţi o indigestie, apelaţi la un medic homeopat“, recomandă dr. Bogdan Negulescu.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările