Remedii din natură pentru picioarele grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disconfortul provocat de senzaţia de picioare grele poate fi combătut cu ajutorul ceaiurilor din plante FOTO: Shutterstock
Disconfortul provocat de senzaţia de picioare grele poate fi combătut cu ajutorul ceaiurilor din plante FOTO: Shutterstock

Căldura te face să-ţi simţi picioarele atât de grele încât parcă nici să mergi nu mai poţi. Există însă câteva soluţii la îndemână care te scapă de disconfort.

Principalele cauze ale senzaţiei de picioare grele sunt tulburările de circulaţie de la nivelul membrelor inferioare, care pot culmina cu insuficienţă venoasă. Căldura agravează aceste probleme, fiindcă pot apărea inflamaţii ale membrelor, furnicături sau chiar durere.

În primul rând, pentru a combate problemele de circulaţie, cea mai eficientă soluţie este mişcarea. Activitatea fizică practicată cu regularitate dinamizează fluxul venos şi împiedică stagnarea sângelui la nivelul gambelor.

Ghimpele reface circulaţia venoasă

Ceaiul de ghimpe, o plantă cu tulpina spinoasă, are efect antiinflamator şi de contractare a vaselor de sânge de la nivelul picioarelor, crescând tonusul venelor. Se foloseşte în special rizomul de ghimpe, care conţine substanţe esenţiale pentru sănătatea vaselor de sânge: saponozide şi ruscogenine.

Se prepară un concentrat din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se lasă la fiert zece minute şi se beau două căni cu acest ceai pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

De asemenea, se pot administra gelule de ghimpe, care se găsesc gata preparate la Plafar, conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Viţa de vie roşie „odihneşte“ picioarele

Culoarea frunzelor de viţă de vie roşie este dată de antocianine, substanţe active cu o eficienţă maximă în tratarea insuficienţei venoase. Acestea cresc rezistenţa vaselor de sânge şi diminuează permeabilitatea lor, ceea ce le face mai puţin predispuse la o dilatare excesivă.

De asemenea, aceste frunze conţin şi taninuri şi flavonoide, alte două tipuri de chimicale naturale care, combinate, combat staza venoasă (stagnarea sângelui în vene) şi oferă o protecţie îndelungată împotriva senzaţiei de picioare grele.

Se prepară o infuzie dintr-o lingură rasă de plantă (1,5 g) la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat între 5 şi 15 minute şi se beau una-două căni pe zi.

Coacăzele negre oferă protecţie vasculară

Atât fructele coacăzului negru, cât şi frunzele şi uleiul extras din sâmburii coacăzelor oferă organismului substanţele necesare pentru reglarea circulaţiei venoase. Taninurile din fructe sunt eficiente împotriva insuficienţei venoase, stimulând fluxul sangvin şi limfatic.

Ceaiul de coacăze negre se face din două linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte. Se infuzează 10-15 minute. Se bea câte o cană de ceai neîndulcit de trei ori pe zi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite