Remedii naturale care salvează stomacul şi ficatul după mesele îmbelşugate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghimbirul te scapă de disconfort digestiv   FOTO Arhivă
Ghimbirul te scapă de disconfort digestiv   FOTO Arhivă

Cum să nu guşti din sarmale, friptură, cozonac şi alte bunătăţi de pe masa de Crăciun? Zilele acestea simţi însă că sistemul tău digestiv a fost pus la grea încercare: disconfort, greaţă, arsuri la stomac... Iată câteva remedii naturale care te vor ajuta să-ţi regăseşti starea de bine.

Dacă arsurile la stomac nu vă dau pace, începeţi ziua prin a bea un pahar cu apă, ceea ce ajută ficatul şi diluează acidul din stomac. Tot înainte de micul dejun este recomandat şi sucul de lămâie proaspăt stors, potrivit topsante.com. Apoi, puteţi consuma un suc de legume: morcovi, castraveţi, sfeclă roşie. Acest suc are un puternic efect alcalin, adică reduce cantitatea de acid din stomac.

În cazul în care vă tentează o ceaşcă de cafea, ei bine, aflaţi că nu este cea mai bună soluţie. Cafeaua suprasolicită ficatul, care se resimte deja ca urmare a exceselor culinare din prima şi a doua zi de Crăciun. Aşa că optaţi mai bine pentru un ceai, care se elimină rapid prin rinichi, contribuind astfel la detoxifierea organismului.

Nu întâmplător una dintre cele mai insistente recomandări ale medicilor este de a face mişcare pentru a înlătura disconfortul digestiv. Explicaţia: când staţi în picioare, legea gravitaţiei menţine acidul gastric în exces în partea inferioară a stomacului. Mergând pe jos după masă veţi pune în mişcare şi activitatea sistemului digestiv.

Iată o reţetă de ceai detoxifiant: lăsaţi la infuzat un pliculeţ de ceai verde. Adăugaţi un vârf de cuţit de scorţişoară, puţin ghimbir şi sucul de la o jumătate de lămâie. Amestecaţi şi beţi ceaiul călduţ.

În caz de indigestie însoţită de greaţă sau de vărsături, încercaţi un remediu care vă poate veni rapid în ajutor. Puneţi două picături de ulei esenţial de mentă într-o linguriţă de miere şi lăsaţi preparatul să se dizolve în gură. Repetaţi administrarea remediului de trei ori pe parcursul zilei. Atenţie: reţeta nu este indicată femeilor însărcinate, celor care alăptează, persoanelor care suferă de epilepsie şi copiilor mai mici de 6 ani.

Un ceai pentru îmbunătăţirea digestiei: într-o cană cu apă clocotită adăugaţi două linguriţe de mentă şi o jumătate de linguriţă de melisă. Lăsaţi la infuzat 10 minute, după care adăugaţi o picătură de ulei esenţial de lămâie şi o jumătate de linguriţă de miere. Beţi câte o ceaşcă de ceai după fiecare masă.

Alte plante care nu trebuie să vă lipsească din casă în această perioadă cu mese îmbelşugate:

Chimenul şi anasonul – infuzia din chimen şi anason ameliorează colicile abdominale şi senzaţiile de arsură la stomac. Se prepară astfel: peste amestecul dintr-o linguriţă de chimen şi una de anason se toarnă 250 de mililitri de apă fierbinte şi se lasă la infuzat 10 minute. Ceaiul se bea călduţ, neîndulcit.

Ghimbirul – ceaiul de ghimbir (rădăcină rasă sau pudră) previne balonarea, greaţa, vărsăturile.

Sunătoarea – ceaiul de sunătoare protejează mucoasa stomacului şi ajută la funcţionarea normală a sistemului digestiv. Datorită stimulării secreţiei de bilă şi a drenajului acesteia, sunătoarea susţine funcţiile hepatice. Tot ceaiul de sunătoare are şi efect antispastic, calmând crampele abdominale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite