Remedii naturiste pentru durerile în piept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile în piept pot să apară din foarte multe cauze. Unele sunt mai puţin îngrijorătoare (durere musculară, viroză, nevralgie intercostală), iar altele pot fi semnul unor afecţiuni grave (pneumonie, pleurezie, pericardită, infarct). De aceea, prima recomandare a medicului Ruxandra Constantina este să mergi la medic în cazul în care te confrunţi cu o durere în piept. În cazuri uşoare pot fi de ajutor remedii naturiste pentru durerile în piept.

„Orice durere trebuie investigată la medic pentru că poate ascunde o boală gravă”, subliniază dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie.

Durerile în piept pot fi resimţite în mod diferit, în funcţie de cauză. Spre exemplu, „înţepăturile” în piept acuzate de pacienţi tineri, fără niciun factor de risc cardiovascular, sunt în marea majoritate a cazurilor manifestări ale atacurilor de panică. Durerile cu caracter de înţepătură, care durează câteva secunde şi se localizează punctiform nu sunt cauzate de inimă, ci adesea de articulaţiile dintre coaste şi stern. Durerile surde, apăsătoare, care iradiază în dreptul inimii pot fi cauzate de postura incorectă a coloanei vertebrale. Ulcerul gastric şi boala de reflux gastroesofagian pot determina de asemenea dureri în zona sternului, însă acestea apar de obicei după mese copioase sau dezechilibrate. Foarte frecvent durerile în piept apar în contextul unei viroze. Toate acestea sunt cauze mai puţin îngrijorătoare ale durerilor în piept şi pot fi calmate şi cu ajutorul remediilor naturiste.

Remedii naturiste pentru durerile în piept: nevralgii, viroze

Remediile naturiste pot să ne ajute în funcţie de cauză, este de părere dr. Ruxandra Constantina.

De exemplu, în cazul durerilor provocate de ulcerul gastric, alături de dietă, pot fi asociate tratamente naturiste, precum extractul din muguri de smochin sau extractul din tei argintiu, din lemn dulce, sunătoare, salcâm, roiniţă.

În cazul nevralgiilor intercostale poate fi de ajutor extractul din coacăz negru sau din măceş. Datorită proprietăţilor analgezice, o soluţie eficientă este şi extractul din scoarţă de salcie.

Pentru durerile în piept apărute în contextul unei viroze, dr. Ruxandra Constantina recomandă extractele care să ne crească imunitatea: chimen negru, echinacea, măceş, cătină. Foarte importantă în aceste cazuri este şi hidratarea cu infuzii din plante (cimbrişor, cimbru, busuioc, gălbenele, pătlagină, soc). Cei care se confruntă cu dureri în piept pricinuite de bronşită pot găsi alinare prin aplicarea pe piept a unui săculeţ cald cu sare sau a unei cataplasme cu cartofi raşi.

Remedii naturiste pentru durerile în piept: angină pectorală

Teama cea mai mare când apar dureri în piept rămâne infarctul miocardic. Ea devine justificată dacă cel afectat este un pacient cu factori de risc pentru infarct: dacă pacientul este fumător, dacă suferă de hipertensiune, colesterol, trigliceride mari, diabet, dacă este obez, sedentar sau supus unui stres intens, dacă are în familie antecedente de boli cardiovasculare. Când răspunsul la una sau mai multe dintre aceste întrebări este afirmativ, iar durerea în piept este foarte intensă şi însoţită şi de alte simptome: transpiraţii reci, greaţă, vomă, hipertensiuni, dificultăţi respiratorii, leşin, atunci prezentarea la medic trebuie făcută de urgenţă.

Dureri în piept pot să apară însă în cazul persoanelor cardiace fără a fi vorba despre un infarct. Sunt dureri aflate în tabloul cardiopatiei ischemice, care, alături de tratamentul alopat, pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste: extract de măslin, păducel, lavandă, potrivit dr. Ruxandra Constantina.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite