Seminţele de armurariu protejează ficatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cură cu infuzie de armurariu durează două săptămâni
O cură cu infuzie de armurariu durează două săptămâni

Seminţele de armurariu conţin un flavonoid cunoscut sub numele de silimarină şi care previne, pe de o parte, penetrarea toxinelor în interiorul celulelor ficatului şi pe de alta, susţine formarea de noi hepatocite.

Un ceai care conţine armurariu poate fi cea mai simplă metodă de protecţie a ficatului în faţa toxinelor.

Pe lângă silimarină, semninţele de armurariu mai conţin ulei gras linoleic, oleic şi palmitic, proteine şi steroli, inclusiv colesterol.

În organism silimarina acţionează pe de o parte împotriva penetrării toxinelor în interiorul celulelor ficatului, iar pe de alta printr-un mecanism care potenţează regenerarea ficatului şi formarea de noi hepatocite, potrivit Ghidului plantelor medicinal şi aromatice, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.

Potrivit sursei mai sus citate, ultimele cercetări arată că flavonoidul susţine regenerarea ţesuturilor hepatice.

Produsele fitoterapeutice pe bază de armurariu se recomandă în hepatita acută şi cronică, în ciroza hepatică compensată şi în insuficienţa hepatică.  

Cum se prepară şi cum se administrează

Potrivit Ghidului, produsele cu armurariu se recomandă sub formă de comprimate conţinând silimarină – 70 de grame pe comprimat, câte un comprimat de 3 ori pe zi – până la 6 pe zi – în cazuri grave.

În lipsa acestui produs se poate prepara o infuzie dintr-o linguriţă de fructe de armurariu proaspăt măcinate la o cană de ceai. Se beau 2 căni pe zi, înainte de micul dejun, stându-se culcat pe partea drepată 20 de minute. A doua cană se bea în 2 rânduri: o jumătate după masa de prânz şi alta după cină.

Cura durează două săptămâni şi se poate relua după alte două de pauză.

Fructele de armurariu se macină cu 24 de ore înainte şi se păstrează astfel la frigider. După acest termen, devin hepatotoxice din pricina faptului că oxidează.

Armurariul are şi contraindicaţii pentru persoanele alergice la silimarină. În unele cazuri s-a constatat o acţiune laxativă uşoară, fără efecte secundare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite