Soluţii naturale împotriva transpiraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un simplu deodorant nu poate face faţă zilelor caniculare, apelează la susţinerea ajutoarelor naturale care şi-au dovedit eficienţa împotriva transpiraţiei urât mirositoare

Chiar dacă uneori pare de-a dreptul insuportabilă şi dizgraţioasă, este foarte important de înţeles că transpiraţia este cât se poate de firească şi necesară. 

Aceasta reprezintă un proces fiziologic manifestat în desfăşurarea unor importante funcţii ale organismului şi anume: de reglare a echilibrului termic (menţine temperatura internă a corpului la 37º C); de eliminare a produselor (toxinelor) rezultate în urma arderilor metabolice; de protecţie a pielii (o hidratează şi o curăţă de celulele moarte). Prin urmare, tanspiraţia nu trebuie niciodată blocată, ci doar reglată.

De ce miroase?

Transpiraţia este un lichid apos, incolor şi acid, conţinând în proporţie de 99% apă şi 1% alte substanţe (sodiu, potasiu, clor, fosfor, magneziu, zinc, substante azotate neproteice, uree, acid lactic etc.). De aceea, imediat secretată, transpiraţia este aproape fără miros. 

Mirosul neplăcut apare atunci când bacteriile care se găsesc în  mod normal pe suprafaţa pielii încep să o descompună. Tocmai de aceea, igiena strictă reprezintă primul pas recomandat în prevenirea „dezastrelor oflactive”. Aşadar, duşul zilnic este esenţial. 

Soluţii naturale la care poţi apela

Pentru că, în general, axilele sunt principala sursă de probleme, trebuie să intervii cu prioritate în această zonă.

Piatra de alaun este una dintre cele mai pupulare recomandări din acest punct de vedere, deoarece reprezintă un deodorant corporal mixt, ideal împotriva mirosurilor şi umidităţii. Numit şi piatră acră, alaunul este, de fapt, un mineral sub formă de cristal, compus dintr-un amestec de sulfat dublu de aluminiu şi potasiu. Atunci când este umezit, lasă pe piele un strat fin de săruri care împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile de apariţia mirosurilor urâte, fără să blocheze porii. Un alt aspect foarte important, pe care mulţi specialişti îl apreciază este că piatra de alaun limitează iritaţiile, fiind astringentă şi hipoalergenică.

Şi uleiul cu arbore de ceai ar putea fi o rezolvare simplă şi rapidă. El este recunoscut pentru efectele sale dezinfectante, antibacteriene, dar şi antiperspirante, aşa că este o armă perfectă în lupta cu transpiraţia. Toarnă 5 - 10 picături de ulei de arbore de ceai în 30 ml de apă, adaugă soluţia rezultată într-un recipient cu dispozitiv de pulverizare  şi foloseşte-o după fiecare dus, pe post de deodorant. Poţi folosi amestecul pe toată durata zilei, ori de câte ori simţi nevoia de reîmprospătare. Aceeaşi soluţie se poate utiliza şi împotriva transpiraţiei picioarelor, asigurând acestora confort întreaga zi. Pentru un efect optim, pulverizează puţin din această soluţie şi în interiorul încălţărilor.

Uleiurile de salvie, rozmarin sau lavandă pot fi folosite cu acelaşi succes.

Bicarbonatul de sodiu este un alt remediu binecunoscut împotriva mirosurilor neplăcute (se ştie că învinge până şi mirosul de peşte sau usturoi). Aşadar, în timpul duşului, masează-ţi bine zonele cu probleme cu praf de bicarbonat. După baie, şterge-te bine şi aplică-l pe axile sau tălpi, pentru a distruge bacteriile şi a inhiba acţiunea glandelor sudoripare.

Ceaiul negru este foarte eficient în caz de transpiraţie excesivă la nivelul picioarelor, datorită acidului tanic din compoziţie. Pentru a obţine un efect palpabil, îmbăiază picioarele în ceai negru timp de 20 de minute de două ori pe săptămână.

Ceaiul de salvie. Bea zilnic o cană de ceai de salvie preparat dintr-o linguriţă de frunze uscate sau din două pliculeţe de ceai de salvie. Ideal ar fi să consumi ceaiul în doze mici, pe parcursul întregii zile. O altă variantă este amestecul de frunze proaspete de salvie cu suc de roşii. Funcţionează şi tinctura, bineînţeles.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite