Tratamente naturiste pentru picioare grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai gleznele umflate şi te dor? Îţi simţi picioarele ca şi cum ar fi de plumb? Aceste senzaţii neplăcute, cauzate de insuficienţa venoasă, afectează foarte multe femei, mai ales în sezonul cald. Pentru reducerea disconfortului şi a umflăturilor, poţi apela cu încredere la tratamente naturiste.

Natura îţi pune la dispoziţie afinele, cătina, măceşele, merişoarele, fructele de pădure, care conţin vitamina C, bioflavonoide şi alte substanţe care combat sindromul picioarelor grele. Acestea se pot administra pe cale internă (sub formă de infuzii, siropuri, tincturi) şi local (unguente, geluri).

Tratamente naturiste pentru picioare grele: afinele

 Afinele sunt recunoscute pentru acţiunea lor benefică în cazul insuficienţei venoase cronice. În volumul „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z”, dr. farmacist Ovidiu Bojor notează: „Administrarea produselor obţinute din afine produce reactivarea microcirculaţiei locale, ameliorând şi fluxul venos, uşurând îndepărtarea lichidelor interstiţiale şi reducând astfel edemele (umflăturile)”. În acest scop, se pot utiliza infuzii din frunze şi fructe deshidratate de afin. Se prepară din 1-2 linguriţe de amestec la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi, se pot adăuga miere şi lămâie. Acum este sezonul afinelor şi puteţi face o cură cu fructe proaspete – 200 grame pe zi.

Tratamente naturiste pentru picioare grele: cătina

Cătina reprezintă una dintre cele mai valoroase surse naturale de vitamina C şi bioflavonoide. Pe lângă faptul că ne ajută în combaterea sindromului de picioare grele, preparatele pe bază de cătină sunt foarte bune energizante polivitaminice. Se administrează sub formă de infuzii din fructe uscate, sucuri, siropuri şi chiar gem. În plus, la farmacie sau în magazinele naturiste sunt disponibile numeroase preparate (tincturi, capsule) pe bază de cătină.

Tratamente naturiste pentru picioare grele: măceşele

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină generală, cu competenţă în apifitoterapie, recomandă măceşele datorită conţinutului bogat în vitamine, mai ales vitamina C. Ele sunt şi excelente diuretice, având proprietăţi de reducere a edemelor la nivelul picioarelor. „În acest scop este necesar consumul zilnic a două căni de infuzie din fructe de măceş sau capsule (de 2-4 ori pe zi), timp de o lună”, precizează dr. Ruxandra Constantina.

Recomandările specialistului

Dr. Ruxandra Constantina le recomandă persoanelor care se confruntă cu picioare umflate şi dureroase „să consume alimente care conţin rutin (vitamina P – o flavonoidă cu efect protector al peretelui venos, antiinflamator, antioxidant şi antitrombotic): citrice, caise, vişine, cireşe, mere, prune, fructe de pădure (coacăzele roşii şi negre, zmeura, afinele), struguri, dar şi un valoros produs al stupului – polenul”.

„Local se pot face aplicaţii cu unguente cu extract de spânz, castan, gălbenele, hamamelis, hirudină (enzimă eliberată de lipitori, cu efect anticoagulant), coada-şoricelului, arnică, ulei din sâmburi de struguri, ulei de lemongrass. Indicat este masajul local blând, în sens ascendent”, explică dr. Ruxandra Constantina.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite